Sugallatok a Vega csillagról...

2017\05\17

vegán babos muszaka

Annak, aki nem ismerné, a muszaka egy rakott padlizsán a Balkán régióból, eredetileg egy húsos főétel.
Amikor Görögországban voltunk lelkesen kerestük a vegán verzióját, hiába. Nem voltak túl vegán barátok az éttermek, ahova betértünk így beértük helyette egy rendkívül ízletes tradicionális görög spenótból-rizsből-paradicsomból álló étellel, amit már tavaly megosztottam veletek. Ha esetleg érdekel  ITT megnézhetitek. 

Hazaérve pedig kikísérleteztem a vegánosított muszakát. 

Szükség lesz hozzá:

♥ 1 nagy padlizsánra
♥ 3 db termetes krumplira
♥ 2 db hagymára
♥ 15 dkg GM zabpehelyre
♥ 3 ek sűrített paradicsomra
♥ 3 ek szójaszószra
♥ 1 db vega leveskockára
♥ vegamixre
♥ egy halom fűszerre ízlés szerint: 
(őrölt szegfűszegre, fahéjra, római köményre, szerecsendióra, sóra, borsra, oregánóra, bazsalikomra, kakukkfűre, rozmaringra, pertrezselyemre)
♥ fokhagymára
♥ 2 ek rizslisztre
♥  2 ek margarinra
♥ olívaolajra
♥ növényi tejre (rizstej)
♥ növényi sajtra (opcionális)

♥ 1 vörösbab konzervre

Így állítottam össze:

♥ A padlizsánt felkarikáztam, mindkét oldalát bekentem vékonyan olívaolajjal, majd egy kibélelt tepsibe sorakoztatva előmelegített sütőben 180 °Con 15 percig szárítottam.
♥ Eközben a krumplit sós vízbe pottyantva héjában megfőztem.
♥ A hagymát finomra vágtam, kevés olajon üvegesre sütöttem.
♥ Amikor a hagyma pirulni kezdett rászórtam a zabpelyhet, pár percig tovább pirítottam, majd felöntöttem 4 dl vízzel, beleszórtam a fűszereket, a sűrített paradicsomot, a vegamixet, szójaszószt és a leveskockát és 2 zúzott fokhagymát. 
♥ Amikor felforrt, levettem a tűzről, lefedtem, hagytam hogy a zabpehely beszívja a fűszeres levet. 
♥ Egy másik edényben elkészítettem a besamelt. Ehhez 2 ek margarint felolvasztottam, megfuttattam rajta  rizslisztet. 
♥ Amikor a rizsliszt elvegyült a margarinnal befűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval és köménnyel.Ez után lassan hozzá adagoltam annyi növényi tejet, hogy kellemes, krémes, de ne túl sűrű állagú mártást eredményezzen. (Tettem még bele házi vegán sajtszószt is, ha igényled a sajtos ízt tolj bele nyugodtan egy ek. fokhagymaport és 2 ek. inaktív élesztőpelyhet)
 ♥ A munka nagy része ezzel be is fejeződött, már csak a rétegezés volt vissza.
♥ Kikentem egy mély hőálló edényt  olajjal és ahogy megsült a padlizsán, átraktam  egy sort belőle az edény aljára ->erre jött a felkarikázott előfőzött krumpli  ->arra a zabos keverék -> a bab -> a besamel, majd ezt ismételtem még egyszer. A tetejére ráöntöttem a maradék besamelt, daráltam rá egy kis színes borsot, megsóztam és szórtam rá görög fűszerkeveréket.
♥ 35-40 percre forró sütőbe csúsztattam, pirosodásig sütöttem.
Jó étvágyat!

Muszakám:
muszaka.JPGmuszakagif201705052.gifHa esetleg kipróbálnátok, kérlek osszátok meg velem a véleményeteket itt kommentben, vagy a facebook oldalon! 

Csupa szépet és jót Nektek!


☾ॐ ☯ ☮ ☽ 


burgonya görög vega olcsó fitt recept vöröshagyma paradicsom padlizsán bazsalikom olívaolaj bab római kömény majoranna gluténmentes húsmentes egészséges fahéj laktózmentes zabpehely szegfűszeg petrezselyem vegán oregánó tejmentes tojásmentes kókuszolaj rizsliszt növényi étrend tápláló burgonyapehely vegán életmód veganizmus vegán recept vegán blogger vegán ebéd InterOrsi vegán sajtszósz inaktív élesztőpehely vegán babos muszaka

2017\05\10

Egy kis zöldséges-spárgás Quiche-t?

Ha úgy vagytok vele mint én és imádjátok a spárgát, de már végképp nem tudjátok mit kezdjetek vele, hogy minél változatosabban fogyaszthassátok, akkor jó helyen jártok :)


Mai receptemben a quiche-t (ejtsd: kis) veganizálom... A quiche eredendően egy francia egytálétel, egy omlós tésztaágy alapon pihenő, krémes töltelékkel bőségesen megpakolt sós pite, amit a franciák pizzájaként is emlegetnek. Tagadhatatlan népszerűsége ízletességében és sokrétűségében rejlik.
Számtalan variációban elkészíthető idényzöldségekből az év bármely szakaszában.

A quiche lelkét eredetileg a fenséges tejszínes-tojásos alapú raguja jelenti, ami tökéletesen kiváltható növényi alapanyagokkal is. 

Mutatom is hogyan!

(Inspirációhoz egy kis francia vintage muzsika)



A pite tésztájához szükséged lesz:


♥ 25 dkg lisztre 
(18 dkg kukoricaliszt + 2 dkg rizsliszt + 5 dkg GM darált zabpehely)
♥ 3  púpos ek hideg jó minőségű margarinra, én Lidl-s Vita 
D'or-t használtam
(kiváltható szilárd kókuszzsírral is)

♥ 1,5 ek útifű maghéjra
♥ vízre
♥ sóra

- A liszteket összeszitáltam egy tálba, elkevertem benne a sót.
- Az útifű maghéjat egy csészében leöntöttem 3 ek hideg vízzel és hagytam, hogy pár perc alatt megszívja magát, megduzzadjon.
- A liszt közepébe fúrtam egy lyukat, ráöntöttem az útifű maghéjat, majd összegyúrtam a margarin és annyi víz hozzáadásával, hogy omlós, gyúrható, szilárd, tésztát kapjak.
- Betekertem folpackba és hűtőbe tettem 10 percre, amíg összeállítottam a ragut.

A krémhez szükség lesz:

♥ 20 dkg lisztre
(10 dkg sárgaborsó lisztet és 10 dkg kukoricalisztet használtam)
Megfelel a csicseriborsó liszt is, de kíváncsi voltam, hogy működik-e ebben a formában.
♥ 3 ek GM inaktív élesztőpehelyre
1,5 ek keserűsóra vagy feketesóra
(kellemes tojásos ízt kölcsönöz)
♥ fél liter meleg vízre
♥ 1 db vegán leveskockára
♥ 4 ek burgonyapehelyre
(selymesíti az ízeket)
♥ kókuszolajra
♥ tofura, a LIDL szójaszószos változatát használtam
♥ vegamixre
♥ fűszerekre ízlés szerint
(fokhagymapor, kurkuma, bors, francia fűszerkeverék, szerecsendió, zsálya)
♥ 1 db salátacukkinire 
♥ 1 db nagy répára
♥ 1 db hagymára
♥ só
♥ szójaszósz
♥ 2 gerezd fokhagyma

A tetejére ami tetszik:

♥ paprikacsíkokra
♥ spárgára

- A leveskockát felfőztem a vízzel, majd félretettem hűlni.
- A cukkinit és a répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
- A hagymát finomra vágtam, egy serpenyőben 1 ek kókuszolaj, némi só és 2 ek szójaszósz hozzáadásával összepirítottam a reszelt zöldségekkel, hogy veszítsenek a nedvességükből. Amikor megsült félrehúztam hűlni.
- Egy tálba összeöntöttem a liszteket a keserűsóval, a fűszerekkel, a vegamixxel, a bugonyapehellyel és összekevertem a meleg, de már nem forró alaplével. 
- Hozzáadtam a zöldségeket, beletördeltem a tofut, belenyomtam a fokhagymát és hozzá kevertem az élesztőpelyhet..
- Jó sűrű krémet kell kapni. Mindig érdemes megkóstolni, hogy szükség esetén ízesítsünk!
- Félretettem 10 percre, hogy még jobban összeálljon a massza.
- Közben a tészta pihenési ideje lejárt, előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra.
- Lisztezett munkalapon kinyújtottam a tésztát, beleszabtam és ügyelve a szélekre, gondosan belenyomkodtam a kikent piteformába, egy villa segítségével alaposan kilyuggattam.
- 10 percre forró sütőbe tettem, majd kivettem, ráöntöttem a krémet, megkoronáztam spárgával és paprikacsíkokkal. 
- Vissza tettem a sütőbe fél órára. (amíg a töltelék teteje elkezdett pirulni.)
. Csorgattam rá egy kevés olvasztott fűszervajat (kókuszolaj + fűszerek) és visszatettem a sütőbe további 5 perc erejéig.

Isteni finom hidegen is és melegen is, érdemes kipróbálni. 

Bon appétit!
qiche201705104.JPGqiche201705106.JPGquiche20170510.gif
Ha esetleg kipróbálnátok, írjátok meg itt kommentben, vagy a facebook oldalon! :-)
♥ Örömteli napokat! ♥

☾ॐ ☯ ☮ ☽ 

francia vega olcsó fitt recept paprika pite spárga tofu gluténmentes húsmentes sárgarépa egészséges kaliforniai paprika laktózmentes zabpehely quiche sárgaborsó vegán kukoricaliszt tejmentes tojásmentes rizsliszt növényi étrend keserűsó zöldspárga tápláló sárgaborsóliszt vegán életmód veganizmus vegán recept vegán blogger útifűmaghéj vegán ebéd sós pite InterOrsi feketesó zöldség étel zöldséges-spárgás quiche Vita Dor

2017\05\05

Toszkán pirított spárga paradicsom szószban


Úgy szeretem a májust, mondtam már? Virít a vidék az élettől, a vibráló zöldet színpompás virágok tarkítják. Az ég kéken ragyog le ránk és végre nem fázunk! Jobb napokon már bőven elég egy lenge póló.


Külön örömömre szolgál, hogy e kellemes fuvallatok társaságában  beköszöntött végre a várva-várt spárgaszezon! Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem nincs is kedvem ilyenkor mást enni.
Csakis spárgát, spárgát, spárgát!!!

Sütve, főzve, levesként, nyersen, párolva, grillezve, tésztával, rizzsel, hajdinával, pizzán....
Mindenhogy!
Nem tudom megunni!

Itt egy egyszerű étel zöldspárgából, amit a nap minden szakában fogyaszthatunk, mert nem terheli meg a gyomrunkat!

 
Összetevői:

 1 csomag zöldspárga
 5-6 db paradicsom
 1 db vöröshagyma
pár szem apróra vágott aszalt paradicsom (opcionális)
 olívaolaj
só/bors
 zöld fűszerek( bazsalikom, lestyán, oregánó, kakukkfű, majoranna, petrezselyem)
fél zöldségleveskocka
 fokhagyma

Így készült:

  Első lépésként előkészítettem a zöldségeket. Vizet forraltam, egy pillanat erejéig beledobtam a paradicsomokat, eltávolítottam a bőrüket, majd felkockáztam és félretettem őket egy tányérra.
 A hagymát finomra vágtam, a spárgákat meghajlítottam és a fás végeit letörtem.
(A spárga onnantól jó, ahol a hajlítás során magától elpattan)
 A friss részeket nagyobb darabokra vágtam.
 Egy serpenyőben olajat hevítettem, rádobtam a spárgát és kicsit megsütögettem. Ez megvolt pár perc alatt, amikor már elkezdett pirulni, félrehúztam a serpenyőt és átpakoltam a spárgát egy lapos tányérra.
 A helyén egy csöpp olaj hozzáadásával üvegesre pároltam a hagymát, rádobtam a paradicsomkockákat, az aszalt paradicsomot, hozzáadtam a fűszereket a leveskockát és kevés vízzel sűrű szósszá főztem.
 Amikor a szósz már összeállt, visszatettem bele a spárgadarabokat, nyomtam rá egy fokhagymát, összeforgattam és pár percig még takarék lángon tovább pároltam, hogy az ízek egymásba olvadjanak.
 Kész is lehet tálalni. :)

 
Megy hozzá bármilyen köret, mi párolt rizzsel ettük. 


Jó étvágyat!  
 



Foodporn:
p1190148.JPGp1190150.JPGMindent összevetve spárgát enni érdemes, mert azon felül, hogy marha finom, egy szuper méregtelenítő táplálékunk, ami belülről tisztít meg és szépít minket.
Ha érdekelnek esetleg a spárga gyógyhatásai bővebben, vagy keresel egy másik receptötletet is, akkor nézd meg a tavalyi bejegyzésemet  ITT.
Mivel szezonja van a következő hetekben adok még tippeket az elkészítésére. 

Gondolnátok, hogy mennyi lehetőség rejlik benne? 
Ti hogy készítitek?

Ha esetleg kipróbáljátok, kérlek osszátok meg velem a véleményeteket itt kommentben, vagy a facebook oldalon! 

Legyen szép napotok!


☾ॐ ☯ ☮ ☽ 

olasz vega fogyókúra méregtelenítés olcsó fitt recept vöröshagyma paradicsom antioxidáns spárga bazsalikom olívaolaj majoranna gluténmentes egyszerű húsmentes egészséges gyógynövény gyógyhatás immunerősítő laktózmentes vegán oregánó lestyán tejmentes aszalt paradicsom tojásmentes növényi étrend zöldspárga tápláló vegán életmód veganizmus vegán recept vegán blogger vegán ebéd vegán vacsora InterOrsi aszparginsav serpenyős étel

2017\04\29

kölesfelfújt /köleskoch/ két verzióban

 Ettem volna valami édeset. Eszembe jutott az általatok is oly kedvelt rizsfelfújt, de kicsit át kellett alakítanom a receptet, mivel nem volt itthon rizs.
Talán csöppet bután hangzik, de igazán örülök, hogy elfogyott, mert ez így kölessel valami fantasztikus lett...
Az új kedvencem, nem vitás!

Párom diósan ette volna, én pedig mákos-citromosra vágytam, ami újabb dilemmára ad(hat)ott volna okot. Ezt megelőzvén  ketté osztottam az alap "tésztát", és mindkettőt elkészítettem. Megsúgom a mákos fogyott el előbb... Legközelebb csak mákos lesz hahaha. 

Nem bonyolult elkészíteni, ez lassan a jeligémmé válik a munka része alig pár perc, a sütőpor szépen megemeli, selymesen lággyá teszi a művet.
Tápláló, tökéletes reggeli lehet, de előre szólok, nagyon addiktív!!!


Lássuk!

Kapj elő az alaphoz:

♥ másfél bögre kölest (3 dl-es bögrét használtam)
♥ 2 cs. GM vaníliás pudingport
♥ sót
♥ fahéjat
♥ 3 ek kókuszolajat
♥ valamilyen cukrot/édesítőt (most nádcukrot használtam)
♥ 2 csomag vaníliás cukrot
♥ 2-3 ek vanília kivonatot
♥ rum(aromát) ízlés szerint
♥ másfél bögre rizslisztet
♥ fél l növényi tejet
♥ 1,5 csomag foszfátmentes sütőport
vizet

Az első verziót finomabbá tevő extrák:

♥ 10 dkg mazsola
♥ tetejére: fél bögre darát diót kevertem össze 2 ek nádcukorral

A második verziót ütősebbé tette még:

♥ egy bögre darált cukrozott mák
1 db bio citrom

Így állítottam össze:

♥ A kölest egy szűrőbe téve folyó víznél alaposan kimostam és amikor már csak tiszta vizet engedett, egy fazékba zuttyantottam. Nyakon öntöttem 4 dl vízzel, meghintettem egy csipet sóval és jó puhára főztem.
♥ Amikor a köles felitta az összes folyadékot, kikevertem fél liter növényi tejet (rizstej) hidegen egy vaníliás pudingporral, a 4 ek cukorral, a vanília kivonattal, a rum aromával és a vaníliás cukrokkal. A keveréket hozzáadtam a köleshez, alaposan összeforgattam. Azonnal összeállt a pudingportól, így el is zártam alatta a lángot.
♥ A kókuszolajat rákanalaztam a még meleg kölesre, hogy beleolvadjon, összekutyultam, majd hagytam kicsit hűlni, hogy magába szívhassa a pudingot és a vaníliás ízeket.
♥ Kb. 10 perc pihentetés után először is előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra.  
♥ Fogtam egy nagy tálat, beleborítottam a langyos kölest. 
Egy másik tálban összekevertem a száraz alapanyagokat.
(a lisztet  a sütőporokkal, a másik pudingporral és a fahéjjal)

( Tipp: Édességeknél szeretem a pugingport  alkalmazni a keményítő helyett, -mert azon felül, hogy a pudingpor is keményítőből áll- ad egy plusz ízt is a süteménynek. Ha nincs otthon vaníliás pudingporod, természetesen megfelel helyette a keményítő is.)
♥ A lisztes keveréket óvatosan, de alaposan eloszlattam a kölesesben.
♥ Ezután ketté osztottam az alap masszát.
Az első verzióba belekevertem a mazsolát.  Egy magasabb falú kis tepsit kikentem kókuszolajjal, belesimítottam a tésztát. Végül vastagon megszórtam a diós keverékkel.
♥ A megmaradt köleses cuccba belereszeltem egy alaposan megmosott bio citrom héját, belefacsartam a levét és eldolgoztam benne a bögrényi édes darált mákot. 
♥ Beleöntöttem a mákos masszát is a tepsibe, lesimítottam és már mehetett is a sütőbe.
♥ 35 perc alatt sült meg, az utolsó 8 percben bekapcsoltam a hőlégkeverést is. 
(Ha végig hőlégkeveréssel sütöd elég lehet 25 perc is, de érdemes figyelni, hogy hogy áll.)


A dióshoz házi mindenmentes szilvalekvárt ettünk, a mákoshoz pedig citromhabot készítettem.

A citromhab pedig pofon egyszerű!

Kell hozzá: 

♥ 1 behűtött konzerves kókusztej(színe azaz a fehér szilárd réteg a folyékony tetején)
♥ 1 bio citrom leve
♥ ízlés szerint édesítő, vagy porcukor

♥ A kókusztejről lekapartam az összes szilárd részt, hozzá adtam 2-3 evőkanálnyit a folyékonyból is.
♥ Ezt összeturmixoltam a citrom levével és kb 2 ek por nádcukorral.

Végül pedig ez lett belőle: 
(Elnézést a mákos tré minőségű képéért... úgy néz ki lassan keresztet vethetek a gépemre.)
koleskochh_1.jpgStep for step: 
kolesfelfutgif.gifUgye milyen sz*r nekünk vegánoknak...folyton csak legelünk, megvonjuk magunktól a finom ételeket...
Ja... nem! 

Ha esetleg elkészítitek valamelyiket, örülnék, ha megosztanátok velem a véleményeteket. Itt kommentben, vagy a facebook oldalon!
♥♥♥ Sok sikert hozzá! ♥♥♥


☾ॐ ☯ ☮ ☽ 

vega bio fogyókúra dió olcsó édesség mák fitt recept citrom gyors vanília mazsola gluténmentes kókusztej egészséges fahéj laktózmentes vegán pudingpor tejmentes köles nádcukor tojásmentes rizsliszt növényi étrend tápláló kölesfelfújt veganizmus vegán recept vegán blogger vegán ebéd vegán reggeli citromhab InterOrsi kókusztejszínhab mákos köleskoch köleskoch

2017\04\26

Ciabattát gyorsan, egyszerűen!

Szeretek házilag elkészíteni mindent, beleértve a kenyereket is. 
Felejtsd el a fehér lisztet!
Le a felesleges adalékanyagokkal! 

Egyik kedvencem a ciabatta, mert hiper gyorsan megsül, látványos, a kérge ropog, belül pedig pihe-puha, levegős. Kiváló bruschetta alap.

Szükséged lesz hozzá:

♥ 1/2 kg lisztkeverékre 
(ez nálam elég változatos, most 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, 10 dkg fehér tönkölylisztet, 10 dkg rozslisztet és 10 dkg rizslisztet használtam)
♥ fél kocka élesztőre
♥ csipet cukorra
♥ kb 4 dl langyos vízre (ez nem törvény, minden liszt máshogy veszi fel a vizet, látod, hogy mennyi kell)
♥ 1 ek sóra
♥ fűszerekre ízlés szerint (kakukkfű, rozmaring, őrölt kömény, bors, bazsalikom)
magokra (lenmag, szezámmag)
♥ 2 ek burgonyapehelyre
♥ olívaolajra
♥ és bármire amivel még feldobnád... én most olajbogyót aprítottam bele, de csak a képzeleted szabhat határt! ♥ Gazdagítottam már reszelt répával, "sajtkockákkal", aszalt paradicsommal és aprított dióval is.

A procedúra

♥ Öntsd a lisztkeveréket egy kelesztőtálba, szórd rá a cukrot, morzsold rá az élesztőt és adj hozzá egy kis langyos vizet, hogy felfusson, ha ez megtörtént dagaszd meg a tésztát. Lágy, de formálható massza a cél. Nem baj, ha ragadós. 
♥ Takard le és tedd félre langyos helyre kelni. 
♥ Ha megkelt a tészta, kapcsold be a sütőt max fokozatra (250 °C-ra). Lisztezett munkalapon formáld  a tésztát hengerré, hempergesd lisztbe és ízlés szerint tekerd-csavard, szórd meg magokkal, fűszerekkel vagy csak egyszerűen csak sóval. Ahogy Neked tetszik.
♥ Tepsibe téve pihentesd még további 10 percig, had  duzzadjon.
Az elkészítés titka abban rejlik, hogy a ciabatta-t mindenképp forró sütőbe kell betenni, majd amint rácsuktad a sütő ajtót, vedd lejjebb a hőfokot 200°C-ra. Munkánk ezzel véget is ért! 25-30 perc alatt megsül. Ennél tovább semmiképp sem ajánlatos a sütőben hagyni, megéghet, kiszáradhat.

Tipp: Ebből a tésztából ízletes zsemléket is készíthetsz. ;)

dsc02218.JPGolajbogyosciabatta.gif
Sok sikert az elkészítéséhez.
Várom a véleményeteket itt kommentben és a FB oldalon egyaránt. 
☾ॐ ☯ ☮ ☽ 

vega fogyókúra kenyér olcsó fitt recept olívaolaj egyszerű egészséges olívabogyó péksütemény laktózmentes ciabatta vegán zsírszegény tejmentes kenyér recept tojásmentes növényi étrend tápláló vegán életmód vegán recept vegán blogger vegán ebéd vegán reggeli InterOrsi

2017\04\23

Mosószer házilag fillérekből

Április 22-e hivatalosan is a Földé. E nemes alkalom kapcsán ejtenék pár szót a környezettudatosságról.

Sokan elsiklanak afelett a tény felett, hogy a vegán életmód az állatvédelem mellett, kiterjed a környezetünk megóvására is.  Földünk természeti erőforrásait vizsgálva,  azonban kiütközik a tény, hogy az állattartás sokkal nagyobb mértékeben szennyezi a bolygónkat, mint a növénytermesztés. Az állatok etetésére és a hús termelése végett óriási erdőterületeket vágnak ki és telepítenek be takarmánynövényekkel,- felborítva ezzel a természetes élővilágot- amit a növényvédő szerek alkalmazásával, és a műtrágyázással csak tovább rombolnak. A földek a folyamatos használat során kimerülnek, terméketlenné válnak.  Az állatok metán kibocsátása tovább fokozza a  légszennyezettséget, az üvegházhatásokat, a klímaváltozást, ami sajnos további ártalmakhoz, betegségekhez és egyes fajok kihalásához vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a húsiparban rengeteg ivóvizet pazarolnak el használnak fel a végtermék előállítása során is.


Felelősek vagyunk a környezetünkért! Ha tényleg tenni akarsz valamit azért, hogy a következő generációk egy élhető bolygót kapjanak örökül, ne egy leélt sárgolyót, első lépésként válts te is növényi étrendre. 

Zölden élsz? 
Mennyire vagy tudatos a táplálkozási-, a háztartási-, a közlekedési-, a vásárlási rutinodat figyelembe véve? Szem előtt tartod a fenntarthatóságot és az újrahasznosítást? Mennyi szemetet termelsz meg egy hét alatt?
Téged is zavar a környezetszennyezés, de nem tudod, hogy mit tehetsz az ügyért privát kis világodban?

Érdekel mekkora az ökológiai lábnyomod?
Találtam egy tesztet a megállapítására. 
Megnézheted itt:
ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM TESZT

Elégedett vagy a teszt eredményével? Ha igen akkor gratulálok, nincs semmi további dolgod, ha nem akkor megosztanék veled pár költséghatékony tippet, amivel megajándékozhatod a Földet és élővilágát.

Környezettudatosnak lenni nem nagy erőfeszítés.
Sokat tehetsz a bolygónkért, a környezetedért és nem utolsó sorban magadért így:

✔ spórolj a víz-, és az áramfogyasztásoddal
✔ vásárolj alacsony fogyasztású termékeket 
✔ kertészkedj, ültess növényeket
 ✔ komposztálj
✔ szigetelj, amivel csökkentheted a házad hőpazarlását
✔ vásárolj másodkézből
✔ használd a tömegközlekedést, biciklizz
 ✔ vásárolj minél kevesebb csomagolt árut
✔ amit csak tudsz, készíts el magadnak házilag
✔ hasznosítsd újra, újítsd fel, vagy ajándékozd el a megunt dolgaidat, de ne dobd ki
✔ egyél teljes értékű növényi ételeket!!
✔ válts zöld mosószerekre, takarító szerekre
✔ oszd meg a bevált környezetvédő tippjeidet az ismerőseiddel, hiszen tudjuk az információ mindenkit megillet

Apropó mosószerek...
át is térek a posztom címét adó folyékony mosószerre.

Mióta vegán vagyok, nem vásárolok bolti mosógélt, mert nem támogatom az állathasználatot, amibe az összetevők vizsgálatán kívül beletartozik a szerek tesztelési folyamata is. Belegondolni is szörnyű, hogy hány ártatlan teremtmény esik áldozatául naponta a vegyipari kísérleteknek.
Ha érdekel a téma bővebben  ITT tájékozódhatsz az állatkísérletes cégekről, arról, hogy miket tesznek a tesztek során az állatokkal stb....
Figyelem csak erős idegzetűeknek!!!!

Léteznek  jó minőségű vegán folyékony mosószerek is, amik elérhetők már a nagyobb bolthálózatokban.
( TESCO, Interspar, Rossmann, DM, Auchan stb)
Azonban azt gondolom, hogy úgy támogathatom leginkább a környezetvédelmet, ha magam állítom elő ezt a mosószert. Azt hagyjuk, hogy mennyit spórolok/spóroltam vele... Sokat!  Viszont beszámolhatok arról a kedvező változásról, hogy mióta ezt a mosógélt használom, se híre, se hamva a bőrallergiámnak. A vegánná válásom előtt sokszor viszketett a bőröm. Egyszerű bőrszárazságnak gondolva, bekentem és le is tojtam. Nem használtam akkor sem ócska mosószereket, de nem gondolkoztam el azon, hogy mit is tartalmaznak. Nem tudatosultam vele, hogy igazából egy vegyi turmixszal kenegetem magam. Még ha nem is szó szerint értve. Ugyanis a viselet során ruháinkból is felszívódnak a mérgező anyagok a bőrünkön keresztül, -még, ha észrevétlenül is- ez okozza az allergiás reakcióink nagy részét.  

A mosószerhez szükséges:

 10 dkg mosószappan  (Caola, egy szappan 200-300 Ft)

 10 dkg mosószóda (kilója 100-200 Ft)
❀ Fél csomag szódabikarbónát (Tescos: 59 Ft

Így készül!

 A  szappant reszeld le, töltsd meg vízzel a legnagyobb fazekadat. (Van, aki desztillált vizet használ, de szerintem ez  nem fontos, így sem romlik meg idő előtt.)
Melegítsd a vizet, majd amikor már elég forró, -de még nem lobog- szórd bele a szappant, vedd a lángot minimálra, kevergesd és hagyd feloldódni benne a szappandarabokat. 

Ahogy oldódik, úgy sűrűsödik, gélszerű állagot kölcsönöz a folyadéknak.

 Ha már kissé kihűlt borítsd bele a mosószódát és a szódabikarbónát, keverd össze jó alaposan.

 Amikor elvegyült a szappan a többi összetevővel, zárd el a tűzhelyet, hagyd kihűlni.

  Öntsd át egy nagyobb edénybe, vagy vödörbe, és meleg víz hozzáadásával homogenizáld a kívánt sűrűségűre.

 Pihentesd egy napig, mert akkorra elnyeri végső állagát.


 Másnap menj át rajta még egyszer botmixerrel és tulajdonképpen kész is vagy. 
Töltsd át a gélt üvegekbe és indulhat is a mosás. 


Tippek a mosószer használatához:

❢ a textileket 30-40°C-on mosd
❢ a gélt minden használat előtt laposan rázd össze
❢ a  színes ruhák esetében érdemes hozzáadni minden mosáshoz egy dl 20%-os ecetet. Az ecet frissíti a színeket.
❢ a fehér ruhákhoz egy kanál mosószódát, vagy nátrium pekarbonátot (folttisztító fehérítő só) adva növelheted a mosás hatékonyságát
❢ a tisztaság foka növelhető azzal is, ha a ruhák közé öntöd a gélt, a dobba
❢ figyelj a ruha mennyiségére, 5 kg ruhához 1,5-2 dl mosógél szükséges, ha nagyon teletömöd a mosógépet nem biztos, hogy minden arányosan tiszta lesz
❢ büdösebb textilek esetében egy sütőpor hozzáadása csodát tesz, mert segít eltüntetni a kellemetlen szagokat
❢ Az öblítéshez már sok mindent kipróbáltam, jelenleg öko mosóparfümöt használok, de adok egy könnyen elkészíthető receptet az öblítőhöz is: 2 dl ecetet + 1 l vizet + 10 ml minőségi illóolajat alaposan keverj össze és kész is.

Mosógél:

dsc02304_2.JPGProgress:
homemmademososzer.gif
Ne feledd, csak átmeneti vendégek vagyunk a bolygón, közös érdekünk a megóvása!
00_kezedben_a_j_v_logo.jpgkép forrása

Ha esetleg kipróbálnátok a mosószert, írjátok meg itt kommentben, vagy a facebook oldalon! :-)

További szép napot!
☾ॐ ☯ ☮ ☽ 

bio környezetvédelem háztartás mosószóda mosószer tisztítás vegán antiallergén környetettudatos veganizmus vegán blogger InterOrsi vegán mosószer homemade mosógél

2017\04\18

Gluténmentes "sonkás-tejszínes tészta" vegánéktól

A mai receptemben egy igazi húsvét utáni maradékokon élő tippet adok.  

✌ ✿ Ó az ég áldja ezeket a villámrecepteket! 

Kisebb módosításokkal, de idén is elkészítettem a sonkát, aminek a receptjét már tavaly megosztottam Veletek.

Ezt ITT olvashatjátok. 


Eredetileg Carbonaranak indult, de annyira finom íze lett "sajt "nélkül is, hogy úgy döntöttem adok neki így is egy esélyt. 
Az olaszos illatok helyett árad belőle a húsvét zamata, amit egy kis pirított hagymával még jobban kiemeltem.



Kapj elő:

gluténmentes spagettit
kb 20 dkg  felcsíkozott vegán sonkát, vagy amennyi van
1 db nagy hagymát
1 db vegán leveskockát
sót/borsot/szerecsendiót/meg ami szemednek-szádnak ingere, én aprítottam bele friss kakukkfű leveleket is 
3 gerezd fokhagymát
1 kanál dijoni mustárt
2 dl növényi tejszínt (itt homemade zabtejszínből készült)
vizet



❀ Forralj vizet  és  főzd a spagettit al dente-re. 
Amíg megfő a tészta összeállíthatod a szószt.
Ehhez vágd a hagymát apróra és kevés vizen, vagy egy kanál kókuszolajon pirítsd világos barnára. 
 A Sonkacsíkokat, a hagymához öntve pirongasd tovább amíg kap egy kis kérget.
Amikor már kicsit lesütötted öntsd fel a tejszínnel, nyomd bele a fokhagymákat, kanalazd bele a mustárt, szórd bele a fűszereket és a leveskockát. Rottyantsd össze.
Végül forgasd össze a kifőtt tésztával, ha szükséges adj hozzá még egy kevés vizet, hogy kellően krémes állagú legyen.
❀ Kóstold meg, ha úgy érzed tovább ízesítheted még  fűszerekkel és egy ek. inaktív sörélesztőpehely sem árt neki, de szerintem enélkül is megállja a helyét...

TIPP:

Ha bírod még, fedd le az ételt és hagyd kicsit összeérni az ízeket. Ez nem több 5-10 percnél, ez idő alatt magába szívja a tészta a szószt és még finomabbá válik! Hidd el megéri!!!

Koronázd meg a művedet apróra nyesett petrezselyemmel.

Jó étvágyat hozzá !!!  



p1180808.JPGp1180807.JPG

Ha esetleg elkészítetek írjatok ide, vagy a FB oldalra

☾ॐ ☯ ☮ ☽

spagetti recept vöröshagyma gyors fokhagyma kakukkfű gluténmentes egyszerű húsmentes egészséges kukorica ünnepi szerecsendió tésztaétel dijoni mustár tápláló zabtejszín növényi tejszín Húsvét vegán recept vegán blogger vegán ebéd vegán vacsora InterOrsi tavaszi vegán recept fehérjebomba gabonagömböc vegán sonka gluténintolerancia inaktív élesztőpehely serpenyős étel

2017\04\15

medvehagymás-"sajtkrémes" göngyölt szelet búzahúsból

A mostani receptemmel ötletet szeretnék adni mindazoknak, akik hiányolják a klasszikus, megszokott  "húsos" ízeket és azoknak, akik szívesen kísérleteznek az újdonságokkal. A göngyölt szeleteim, mind a látványt, mind az ízhatást tekintetbe véve, visszahozzák a vasárnapi ebédek élményét. 

Ami engem illet, nem értek egyet azzal a nézettel, hogy attól, hogy vegán vagy, kutya kötelességed elfelejteni azokat az  ételeket is, amiknek fűszerezése és elkészítése emlékeztet(het) az állati eredetű fogásokra. Amiket régebben te is fogyaszotottál...
Vesszőparipám, hogy minden étel összehozható kizárólag növényi alapokon is. 

Van élet a salátán túl. De még milyen...

Mint már említettem a mai fogás búzahúsból, vagy más néven szejtánból készült. 

Annak, aki még nem ismeri, -vagy idegenkedik a szejtántól- röviden bemutatom:

Sokoldalú: A szejtán egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag a vegán/vegetáriánus konyhában. Sikérből készül. (A sikér a búza egyik építőköve, ami kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadinból és a glutaminból.)  

Praktikus: Amellett, hogy a nem ártás jegyében fogyasztjuk, sokkal kézenfekvőbb, és szerintem egyszerűbb fehérjeforrás is, mint a hús, hiszen megkíméljük vele magunkat a hentestől hazahozott hús előkészítési procedúrájától, nem kell megpucolni, mosni stb... 

Egészséges: Sokszínű  alapanyag, és azt a szépséghibáját leszámítva, hogy a gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása, egészséges is. Húspótlónak címkézik, ami egyáltalán nem véletlen. Tömény növényi fehérje, csak viszonyításképpen mondom, hogy 100 g búzahúsnak nagyjából akkora a fehérjetartalma, mint 100 g csirkemellnek.  Emellett gazdag még niacinban, vasban, kalciumban, magnéziumban, E-vitaminban,  rézben, mangánban, cinkben is.  Nem utolsó sorban koleszterinbarát... 

Gazdaságos: A sikér alkalmazása elég gazdaságos 500 g sikérből 1 kg szejtán jön ki.  A búzahúsból különböző fűszerezéseket és előkészítési módokat alkalmazva bármelyik "húsos" étel vegán megfelelője előállítható.
Határ a csillagos ég!
Mi szoktunk rendszeresen gyrost, különböző szószos szeleteket, "rántott szeletet" pörköltet, göngyölt "húst" stb fogyasztani... Csak a fantázia szabhat határt. 

Olcsó: A fél kilós sikérpor nem kerül többe 5-600 Ft-nál, és, -mint említettem- ez 1 kg "húst" eredményez.


A szejtánt mindig annak megfelelően álmodom meg, hogy milyen "húsnak" szánom. Az állaga szerencsére szabadon változtatható attól függően, hogy puhább vagy tömörebb  búzahúsra vágyunk. Minél több liszttel dúsítjuk, annál lazább lesz a szerkezete. Szódabikarbóna hozzáadásával szintén lágyíthatunk az állagán. Így érhetjük el a "csirkemell hatását". Ha nem rakunk bele szódabikarbónát, disznó- vagy marhahús állagra fog hajazni a készítményünk. A szejtán elkészíthető liszt és szódabikarbóna nélkül is természetesen, ez az eljárás rágósabb, tömörebb búzahúst garantál.
 
A mostani szejtánomnál a "karaj állagot" céloztam be, így készült:

Fogtam:

♥ 25 dkg sikér port
♥ 6 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet
♥ 5,5 dl hideg vizet
♥ 1 ek sót
♥ 1 ek sült hús fűszerkeveréket
♥ 1 kk borsot 
♥ 1 ek granulált fokhagymaport.

Az elkészítés menete:


♥ A porokat alaposan összekevertem, majd hirtelen ráöntöttem a hideg vizet és először egy fakanállal, majd a kezem segítségével összegyúrtam az anyagot kerek ragacsos gubaccsá. A sikér hamar kifejti hatását, fontos, hogy gyorsan dolgozzunk. 

♥ 10 perc pihentetés után fogtam a legnagyobb lábasomat és felforraltam a vizet. Amikor gyöngyözni kezdett, visszavettem a lángot egy kicsit és, amint már nem lobogott, belepottyantottam a sikérgolyómat. A göngyölt "hús esetében fontos, hogy ne a zubogó vízbe tegyük a masszát, így sokkal masszívabb lesz az eredmény, nélkülözve a nagyobb lyukacsokat. Megmozgattam párszor, hogy ne ragadjon le, Így főztem egyben körülbelül 60 percig. Ne ijedj meg tőle, többszörösére duzzad és kimászik az edényből. Figyelni kell, hogy ne fusson ki. (Persze lehet kisebb darabokra vágva is főzni, de a mostani szejtánomnál az volt a célom, hogy a végén minél nagyobb göngyölhető felületű szeleteket kapjak.)

♥ Amikor megfőtt egy tésztaszűrőbe szedve hagytam kihűlni és a felesleges vizet kinyomkodtam belőle. 

A hideg szejtánt egy kenyérvágó kés segítségével igyekeztem minél vékonyabbra szeletelni. Még egyszer kinyomkodtam, hogy jobban felvegye a pácot. Elkészítettem hozzá a pác folyadékot, majd jó alaposan bekentem vele minden szeletet és egy zárható dobozban betettem a hűtőbe pihenni. 


A páchoz a következők keverékét használtam:

♥ 4 ek szójaszószt 
♥ 3 ek dijoni mustárt
♥ 4 ek olívaolajat
♥ sót
♥ borsot
♥ fokhagymaport
♥ grill fűszerkeveréket

A göngyölt húshoz szükséges:

♥ Az előkészített szeletek 
(nekem egy órát állt a pácban, de csak jót tesz neki, ha pár órával, vagy egy éjszakával a felhasználás előtt elkészíted)

♥ egy csokor medvehagyma
♥ kb 20 dkg "krémsajt"
(házilag készítettem, majd leírom ezt is egy külön bejegyzésben, de megfelel helyette bármelyik lazább növényi sajt, vagy a jó öreg vegán Mac & Cheese szósz)
♥ ízlés szerint fűszerek
♥ só
♥ inaktív élesztőpehely

Az elkészítése pofon egyszerű:

♥ Előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra.
♥ A szeleteket megkentem vastagon a sajtkrémmel, fűszereztem, megszórtam apróra vágott medvehagyma darabokkal, meghintettem inaktív élesztőpehellyel, majd szorosan feltekertem és összetűztem fogpiszkálóval.
(mert nem találtam meg a hústűket... :)
♥ Kikentem egy jénait vékonyan olajjal, belesorakoztattam a göngyölegeket.
♥ Betettem a sütőbe és 30 perc alatt párszor megkenve olajjal megsütöttem őket.

Voálá!! 
g6.JPGLépésről-lépésre: 
gongyoltgifff.gifHa esetleg elkészíted, boldog lennék, ha megosztanád velem az észrevételeidet, tapasztalataidat itt kommentben, vagy a FB oldalon!

Tarts velem máskor is!
Tervezek még szejtán recept ötleteket megosztani Veletek a közeljövőben.

További kellemes húsvéti készülődést!

☾ॐ ☯ ☮ ☽

edzés vega fogyókúra olcsó fitt recept medvehagyma gluténmentes húsmentes egészséges alapanyag laktózmentes vegán tejmentes szejtán tojásmentes növényi étrend sikér húspótló fehérjeforrás Húsvét vegán életmód veganizmus vegán sajt vegán recept vegán blogger vegán ebéd InterOrsi fehérjebomba proteinforrás inaktív élesztőpehely

2017\04\14

Búzalisztes vs gluténmentes vegán húsvéti kalács

Kérlek tedd félre azt a nézetet, hogy szükséges tojást és tejet felhasználni a kalácssütésnél!
Tévedsz!

Hogy miért? Bebizonyítom!
Már lassan 6 éve vagyok full vegán és mégis bizton állíthatom, hogy nálunk még sosem volt húsvét foszlós kalács nélkül. 

Vegán húsvéti kalácsot készíteni nem nagy ördöngösség, semmivel sem igényel nagyobb odafigyelést, mint a hagyományos társai. Úgy gondoltam idén megosztom veletek a "sima" vegán tönkölylisztes és  gluténmentes verzióját is, összehasonlítva az állagukat, kelési idejüket, ízüket, stb-stb... 
A mennyiségeknél nyugodtan vedd duplán, én csak 1-1 kalácsot szerettem volna sütni, mert nem leszünk itthon az ünnepek alatt, anyukám pedig mindig készít nekünk mindent.

dsc02343.JPG(a képen az a sárgás krém házi sajtkrém, le fogom írni azt is nem sokára :)

"Sima" tönkölylisztes verzió

Vegyél elő:
(adag: egy db kalács)

♥ 25 dkg lisztet (15 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet + 10 dkg fehér tönkölylisztet) + szórólisztet
♥ fél kocka élesztőt
♥ 2 dl langyos növényi "tejet", vagy vizet (itt most rizstej)
♥ 15 dkg olvasztott kókuszolajat, vagy margarint
♥ 1 db bio citromot (a héja miatt)
♥ 10 dkg nádcukrot
♥ sót
♥ ízlés szerint megspékelheted még darált dióval, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával

Az elkészítési mítosz:
 
♥ Mérd ki egy kelesztőtálba a liszteket, keverd össze, morzsold rá az élesztőt, szórd meg cukorral és öntsd le egy kevés langyos növényi tejjel, hogy az élesztő gyorsan felfusson.
 ♥ Amikor felbuborékosodott az élesztő a további hozzávalók hozzáadásával dagaszd ragadós tésztává. Takard le és meleg helyen keleszd a duplájára. (kb. 1 óra kell hozzá)
♥ Ha megkelt a tészta, vágd 4 egyforma részre, sodord ki arányos hengerekké, ezt követően  fond meg a kalácsot. (Persze a 3-as fonás is tökéletes, de azért linkelem a klasszikust, amit én is alkalmaztam :)  4-es kalácsfonás 
♥ Tedd a kalácsot  sütőpapírral bélelt tepsibe. 
Ha sárgásabbra szeretnéd, akkor kend le a következők keverékkel:
csipet kurkuma + 1 ek olvasztott kókuszolaj + 1 ek keményítő + 1 ek víz + ízlés szerint le is cukrozhatod

♥ Hagyd még kelni további 30 percig.
♥ Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra,  süsd addig, amíg aranybarnává nem válik.  (ez kb 30 perc)buzakali.gif
Gluténmentes húsvéti kalács:


Hozzávalók:
(1 db kalácshoz)

10 dkg fehér rizsliszt
♥ 20 dkg kukorica keményítő
♥ 20 dkg darált GM zabpehely
♥ 3 púpos ek útifű maghéj
♥ 8 dkg burgonyapehely
♥ 10 dkg cukor
♥  2 dl langyos rizstej, vagy víz

♥ 15 dkg olvasztott kókuszolaj, vagy margarin
♥ citromhéj
♥ 

Az elkészítési folyamat megegyezik az előbbivel, nem írom le még egyszer. Annyit fűznék hozzá, hogy "nehezebb" fonni mivel nem olyan rugalmas a tésztája, mint a búzalisztesé, nehezebb, de nem lehetetlen, a burgonyapehely és az útifű maghéj sokat javít rajta. Volt egy másik kísérletem, amit konkrétan nem tudtam megfonni, helyette "meggyurmáztam" a kalács illúziójáért.. Azért ki nem dobtam, mert ízre finom és egy sütőformában nagyszerű le(hete)tt volna. HAHA
gmkali.gif
A meccs összegezve:
 
 ♥ Kezelhetőségre: mindkét tészta könnyen kezelhető, a fonást kivételével (1-1)
Kelésre: a gluténmentes is szépen megkel bő 55 perc alatt, de ne várd tőle, hogy olyan esztétikus legyen, mint a tönkölylisztes. (1-0) a tönkölylisztes javára.
♥ Állagra, szeletelhetőségre:   a gluténmentes morzsálódósabb, de szerintem ez még belefér. Nem zavaró, nem törik össze, szépen vágható. (1-1) A hagyományos persze könnyebben szelhető, de a GM  sem rosszabb, csak más.
♥ Ízre:  mindkettő finom, személy szerint a gluténmentest preferálom, de ízlés dolga. (0-1) a GM javára.

Hiba, amit legközelebb nem vétek: 
Csináld jobban, mint én és tedd bélelt püspökkenyér formába a kalácsfonatot, akkor csak magasságra növekszik, nem széltében.   ¯\_(ツ)_/¯
(lsd. kép ↓)
dsc02357.JPG

Ha esetleg elkészíted, őrülnék, ha megírnád a véleményedet itt kommentben, vagy a FB oldalon!
További kellemes húsvéti készülődést!

Szép napsütéses napot Neked!
Tarts velem máskor is!
InterOrsi
☾ॐ ☯ ☮ ☽ 






vega kenyér olcsó fitt recept mazsola élesztő gluténmentes húsmentes egészséges laktózmentes keményítő vegán tönkölyliszt tejmentes nádcukor kenyér recept tojásmentes kókuszolaj rizsliszt növényi étrend tápláló burgonyapehely húsvéti kalács Húsvét vegán életmód vegán recept vegán húsvét vegán blogger útifűmaghéj InterOrsi

2017\04\10

Aranygaluska gluténmentesen

Gyermekkorom egyik kedvenc eledelével jöttem. Az aranygaluskával. Oké, tudom, van ebből a receptből egy vagon,  de ilyen nem biztos. Az igazat megvallva ez egy olyan étel, amiből sosem tudtam eleget enni, hát még most, hogy ezzel az egészségesebb verzióval is sikerült összehoznom a klasszikus ízeket.

Készítsük is el ezt a vegán, gluténmentes finomságot!


Szükséges a tésztához:

♥ 250 g rizsliszt
♥ 250 g GM darált zabpehely
♥ 1 vaníliás pudingpor
♥ 2 tasak Bourbon vaniliás cukor
♥ csipet só
♥ ízlés szerint cukor (3 ek demerara nádcukrot használtam)
♥ 1 db biocitrom reszelt héja
♥ 2-3 ek keményítő (mindegy milyen, nálunk kukorica volt kéznél)
♥ 1-2 ek burgonyapehely (elhagyható)
♥ fél kocka élesztő
 ♥ kb fél liter bármilyen langyos növényi tej (homemade kölestej) 
♥ 10 dkg olvasztott jó minőségű margarin vagy 2 púpos ek kókuszolaj

Így készítsd:

♥ Szitáld össze a liszteket egy tálba, szórj rá egy csipet cukrot, morzsold rá az élesztőt, majd öntsd le némi langyos növényi tejjel.
♥ Amikor az élesztő szépen felbuborékosodott, dagaszd meg a tésztát további alapanyagok és annyi "tej" hozzáadásával, hogy ruganyosan lágy, sima tésztát eredményezzen.
(A keményítőt és a burgonyapelyhet a tészta állagának javítása céljából használtam, ezt szolgálja a pudingpor is, ami nem utolsó sorban növeli az ízélményt.)
♥ Langyos helyre téve, letakarva keleszd duplájára.
♥ Amikor megkelt a tészta, melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
♥ Olvassz még margarint, vagy kókuszolajat.  Tépkedj ki a tésztából kis darabkákat és formálj belőlük  gombócokat.
♥ Miután megmártóztattad  a golyókat az olvasztott zsiradékban, rendezd őket sorba egy kikent hőálló edényben.
♥ Szórj meg minden réteget gazdagon darált dió és porcukor elegyével.
♥ Ha befejezted a rétegezést hagyd kicsit duzzadni. (Én kb 10 percet pihentettem) Majd mehet a forró katlanba, süsd tűpróbáig (nem több 30 percnél)

Sodó:

A vaníliasodóhoz csak egy egyszerű gluténmentes pudingot főztem kölestejben, 4 ek nádcukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor és egy kk vanília kivonat hozzáadásával. Sima puding, bár kicsit hígabbra hagyva :) Majdnem 1 litert készítettem, mert mi úgy szeretjük, ha jól átázik a pudingban *___*

Jó étvágyat!!

Íme:
dsc02243.JPGStep by Step:
aranygali.gif

Ha esetleg elkészítenétek, írjátok meg itt kommentben, vagy a FB oldalon! :-)
Remélem örülni fogtok neki!

További szép napsütéses napot Nektek!
☾ॐ ☯ ☮ ☽ 



vega dió olcsó édesség recept vanília élesztő gluténmentes zabpehely keményítő vegán tejmentes nádcukor aranygaluska tojásmentes kókuszolaj rizsliszt növényi étrend tápláló burgonyapehely cölikália vegán recept vegán sütemény kölestej vegán blogger vegán ebéd InterOrsi

süti beállítások módosítása