Mennyei eperkrémes nyers vegán torta

Avagy egy süti, ami valójában nem is süti

Nagy örömömre szolgál, hogy bár a kertekben még csak most virágozgat, a közértekben és a piacokon végre hozzáférhető a ténylegesen eperízű szamóca is!

Az epret mindenki jól ismeri, alig akad néhány kétlábú, aki fanyar undorral az arcán a tányér szélére tolná.

A gyümölcsszezon előhírnökéről érdemes azonban tudnunk, hogy nem csak mennyei, hanem igen egészséges is.

Az eper gyümölcsét, csak a 14. századtól fogyasztjuk, eredetileg gyógynövényként tartották számon.

Áldásos hatásai nagy vonalakban a következők:

 igen magas a C-vitamin tartalma, egyes tanulmányok szerint jelentősebb a citromnál is, ennek köszönhetően kiváló immunerősítő
 antioxidáns, csökkenti a rák kialakulásának az esélyét
 fiatalít
 normalizálja a vércukorszintet
 baktériumölő
 magas rosttartalmával segíti az emésztést, nyugtatja a gyomrot
 gyógyír a szív és érrendszeri betegségekre
 segítséget jelent a köszvény elleni küzdelemben
 javíthat az ízületi elváltozásokon
 méregtelenítő hatású, elősegíti a káros anyagok és felesleges zsírok kiürítését a testünkből
 100 g eper csupán 30 kalóriát tartalmaz, 90%-a víz, serkenti a felesleges zsír lebontását, nagyszerű diétás étel
 tisztítja a vért, gyorsítja a vérkeringést
 gyulladásgátló, baktériumölő
 csökkenti a koleszterinszintet
 csökkenti az agy-érelmeszedés kialakulásának esélyét, tisztítja az ereket
 védelmet jelent a nap káros sugaraitól
 a bőrbe dörzsölve hűsít, megszabadít az elhalt hámsejtektől, így javasolt alkalmazni a napozás után 
 fehéríti a fogakat
afrodiziákum, növeli a nemi vágyat

Fontos megjegyeznünk, hogy az eperrel kapcsolatban ne csak magára a kívánatos gyümölcsre asszociáljunk, a levelének (sőt a gyökerének is) vannak gyógyhatásai.

A levelét a gyümölcsével ellentétben egészen a fagyokig lehet alkalmazni, az élelmesebbeknek azt javaslom, hogy a téli időkre is szárítsanak maguknak.

Ennek okai a következők:

 Az eperleveléből készült tea izzasztó, lázcsillapító hatása és magas C-vitamin tartalma miatt sikeresen alkalmazható a megfázáskor
  a népi gyógyászatban fájdalomcsillapítóként is alkalmazzák
 kiváló vízhajtó, tisztítja a vesét, segíti megszüntetni az ödémásodást, a vizesedést 
erős fitocid (mikrobaölő) hatásával mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva ultimátumot ad a gyulladásoknak
 a főzete borogatásként használva gyorsítja a sebgyógyulást, a véralvadást
  érdemes a hölgyeknek a teáját kortyolgatniuk a nehéz napokon, hiszen a véralvasztó hatása miatt oldja a  menstruációs görcsöket
 erősíti a szívet, csökkenti a magas vérnyomást
 védelmet jelent az érelmeszesedéstől
cc_20110406_horticultural_015.jpg

Az eper gyógyhatása leginkább nyersen fogyasztva érvényesül. Aki a gyümölcs ezen áldásos tulajdonságát kihasználva méregtelenítésbe kezd számoljon azzal, hogy előfordulhatnak a kúra során kiütések vagy pattanások. Ez teljesen normális, a tisztulás velejárója. A méreganyagok kiürülésekor ezek a tünetek maguktól elmúlnak. 

Az eper felhasználásánál figyeljünk arra, hogy csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg és csakis szárazon tegyük el a hűtőbe. Ezzel meghosszabbíthatjuk a gyümölcs élettartamát. Ellenkező esetben hamarabb erjedésnek indul. 
910933082cdafbff3f8aaddc5e70d70c.jpgAmi engem illet, az epret leginkább nyersen fogyasztom, képes vagyok egy nagy tállal is befalni, most adnék egy tippet arra, hogy hogyan készíthettek belőle egy olyan tápláló édességet, ami nem csak, hogy nem hizlal, hanem még támogatja is a diétátokat. 

Dobpergés!

Következzen a recept!

Hozzávalók:

a "tésztához":
♥ másfél bögre előre beáztatott dió 
♥ fél bögre előre beáztatott datolya
♥ 1 jó érett banán

a fehér krémhez:
♥ 10 dkg kókuszreszelék (nálam a tejkészítés során visszamaradt áztatott kókuszról van szó)
♥ egy bögre kesudió
♥ fél bögre növényi tej (kókusztej volt)
♥ 2 ek kókuszolaj
♥ 1 ek útifű maghéj
♥ fahéj
♥ vanília por
♥ egy csipet só
♥ 2 túlérett banán

a rózsaszín krémhez:
♥ másfél bögre eper
♥ 1  ek kókuszolaj
♥ 1 tk útifű maghéj
♥ fél bögre kesudió
♥ fahéj
♥ vanília por

a díszítéshez:
♥ eper és kókuszreszelék

Elkészítés:

♥ A tészta hozzávalóit az aprítóba szórva homogénné dolgozzuk. Egy csatos tortaformát  kibélelünk folpack-kal, vagy kikenünk vékonyan kókuszolajjal, hogy biztosan ne ragadjon bele a művünk, ezt követően belesimítjuk a formába a "tésztát" amíg az első krém elkészül a fagyasztóba toljuk, hogy biztos megszilárduljon.

♥ A fehér krém hozzávalóit a turmixgép segítségével sűrű krémmé tesszük, majd az alapra halmozva elegyengetjük. Mehet pár percre megint a hűtőbe.

♥ Az epres krém elkészítéséhez szintén a turmixgépet használjuk. A tisztított, lecsepegtetett szamócákat, a kesudióval a fűszerekkel és a kókuszolajjal együtt masszív krémmé turmixoljuk. Kóstoljuk meg, ha szükséges édesíthetjük bátran. A fehér krém tetejére öntjük a masszát, majd pár félretett szép eperrel díszítjük.
Mehet is a hűtőbe pár órára, hogy szeletelhetővé váljon. 

Ez a torta nagyon laktató, de biztos, hogy nem üli meg a gyomrod! Az útifű maghéj ad neki egy plusz salaktalanító hatást, erről bővebben ITT olvashatsz. 

Mi reggel szoktuk fogyasztani. Ideális napindító, frissítő hatású. 

p1160341.JPG♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

p1160347.JPG

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Fogyasszátok egészséggel!
☾ॐ ☯ ☮ ☽