Zöldséges gersli rizottó

Ismeritek a gerslit , avagy az árpagyöngyöt? 

Mi nagyon kedveljük, sokoldalú, ideális ebédre, vagy vacsorára. Gyorsan elkészül és nem terheli a gyomrot.

(Aki olvassa a blogot már tudja, hogy be szoktam mutatni a gabonáinkat
. Ha ez a rege nem érdekel tekerj lejjebb a recepthez!)

Az árpáról:

Az árpa az egyik legősibb gabonánk. A régebbi korokban  első sorban kását , lepényt és kenyeret készítettek belőle. Ma már nem igazán hallani róla, leginkább alkoholos italok készítéséhez használják, pedig nemcsak sörbe és whiskybe való. 

Hántolatlan formájában a értékesebb,  rengeteg B- és A-vitamint , vasat, kálciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot tartalmaz. Az árpa szemek fogyasztásával növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményünket.

Gyógyhatásai:

✔ gyorsítja az anyagcserét
✔ vízhajtó, csökkenti a koleszterinszintet
✔ antioxidáns, megköti a szabadgyököket
✔ erősíti az immunrendszert
✔ erősíti a szívet
✔ tisztítja a vért
✔ segíti a kiválasztást
✔ méregtelenít, erősíti a májat
✔ gyulladásgátló
✔ nyugtatja az idegrendszert
 ✔ E vitamin tartalma miatt szépítő hatással van a bőrre és növeli a spermiumok életerejét.
 ✔ stabilizálja a vércukorszintet



Az árpagyöngy nem más, mint a hántolt, tisztított árpa. A gersli a német Gerste (árpa) szóból honosodott meg a nyelvünkben.  Rengeteg módon felhasználható pl: köretként, rizottóként, töltelékként, fasírtként.
Édes gyümölcsös kásaként pedig pompás reggeli válhat belőle.


Következzen a recept!

Zöldséges gersli rizottó

Összetevők:

  • 30 dkg árpagyöngy (gersli)
  •  2 evőkanál extraszűz olíva olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 40 dkg gomba
  • 30 dkg zöldborsó
  • petrezselyemzöld
  • kapor
  • kakukkfű
  • pár gerezd fokhagyma
  • bors
  • kétszeres mennyiségű zöldségleves (kockából)

 

Elkészítés:

    1. A gerslit alaposan átöblítjük.
    2. Megpucoljuk a zöldségeket, a répát és a gombát csíkokra szeljük. A hagymát finomra vágjuk, majd üvegesre dinszteljük egy ek. olíva olajon.
    3. Hozzáadjuk a gerslit és kicsit megpirítjuk, mintha rizst készítenénk.
    4. Mikor már megpirult felöntjük a zöldséglevessel  és lefedve puhára pároljuk
    5. Egy serpenyőben felhevítünk egy ek. olívaolajt, a répát beledobjuk és kicsit megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a gombát és a borsót, dobálva tovább sütögetjük.
    6. Sózzuk, borsozzuk, de maximum 6-7 percig dinszteljük, hogy minél több vitamin megmaradjon benne.
    7. Végül friss összevágott zöldfűszerekkel ízesítjük és ráreszeljük a fokhagymát.
    8. A zöldségeket keverjük a gerslihez és már tálalhatunk is.

 

Tippek a főzéséhez: 
A gersli  szemeket felhasználás előtt érdemes egy serpenyőben megpirítani, mert így könnyebben emészthetővé válik, nő a tápértéke, és az íze is sokkal finomabb lesz, azonban sosem szabad szétfőzni, roppanósan kellemesebb az állaga.  

zoldseges_gersli.JPG

   Jó étvágyat kívánok hozzá!
☾ॐ ☯ ☮ ☽