Zöldséges gersli rizottó
Ismeritek a gerslit , avagy az árpagyöngyöt?
Mi nagyon kedveljük, sokoldalú, ideális ebédre, vagy vacsorára. Gyorsan elkészül és nem terheli a gyomrot.
(Aki olvassa a blogot már tudja, hogy be szoktam mutatni a gabonáinkat. Ha ez a rege nem érdekel tekerj lejjebb a recepthez!)
Az árpáról:
Az árpa az egyik legősibb gabonánk. A régebbi korokban első sorban kását , lepényt és kenyeret készítettek belőle. Ma már nem igazán hallani róla, leginkább alkoholos italok készítéséhez használják, pedig nemcsak sörbe és whiskybe való.
Hántolatlan formájában a értékesebb, rengeteg B- és A-vitamint , vasat, kálciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot tartalmaz. Az árpa szemek fogyasztásával növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményünket.
Gyógyhatásai:
✔ gyorsítja az anyagcserét
✔ vízhajtó, csökkenti a koleszterinszintet
✔ antioxidáns, megköti a szabadgyököket
✔ erősíti az immunrendszert
✔ erősíti a szívet
✔ tisztítja a vért
✔ segíti a kiválasztást
✔ méregtelenít, erősíti a májat
✔ gyulladásgátló
✔ nyugtatja az idegrendszert
✔ E vitamin tartalma miatt szépítő hatással van a bőrre és növeli a spermiumok életerejét.
✔ stabilizálja a vércukorszintet
Az árpagyöngy nem más, mint a hántolt, tisztított árpa. A gersli a német Gerste (árpa) szóból honosodott meg a nyelvünkben. Rengeteg módon felhasználható pl: köretként, rizottóként, töltelékként, fasírtként.
Édes gyümölcsös kásaként pedig pompás reggeli válhat belőle.
Következzen a recept!
Zöldséges gersli rizottó
Összetevők:
- 30 dkg árpagyöngy (gersli)
- 2 evőkanál extraszűz olíva olaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 30 dkg sárgarépa
- 40 dkg gomba
- 30 dkg zöldborsó
- petrezselyemzöld
- kapor
- kakukkfű
- pár gerezd fokhagyma
- só
- bors
- kétszeres mennyiségű zöldségleves (kockából)
Elkészítés:
- A gerslit alaposan átöblítjük.
- Megpucoljuk a zöldségeket, a répát és a gombát csíkokra szeljük. A hagymát finomra vágjuk, majd üvegesre dinszteljük egy ek. olíva olajon.
- Hozzáadjuk a gerslit és kicsit megpirítjuk, mintha rizst készítenénk.
- Mikor már megpirult felöntjük a zöldséglevessel és lefedve puhára pároljuk
- Egy serpenyőben felhevítünk egy ek. olívaolajt, a répát beledobjuk és kicsit megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a gombát és a borsót, dobálva tovább sütögetjük.
- Sózzuk, borsozzuk, de maximum 6-7 percig dinszteljük, hogy minél több vitamin megmaradjon benne.
- Végül friss összevágott zöldfűszerekkel ízesítjük és ráreszeljük a fokhagymát.
- A zöldségeket keverjük a gerslihez és már tálalhatunk is.
Tippek a főzéséhez:
A gersli szemeket felhasználás előtt érdemes egy serpenyőben megpirítani, mert így könnyebben emészthetővé válik, nő a tápértéke, és az íze is sokkal finomabb lesz, azonban sosem szabad szétfőzni, roppanósan kellemesebb az állaga.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
☾ॐ ☯ ☮ ☽