Sült répás céklasaláta tofuburgerrel

Amikor odakint didergünk és egész nap nem süt ki a Nap, a legszívesebben a medvéhez hasonlóan átaludnánk a telet, hogy csak a frissítő langyos tavaszba ébredhessünk. Ez abszolút érthető, ki ne szeretné a kellemes időt?  Az is eljön, ahogy szokott, de most sem érdemes depizni..

Az Ájurvéda szerint az évszakok váltakozása  befolyásolja a három doshát, a a Vátát, Pittát és Kaphát, – mind bennünk, mind a természetben – melyek aránya kihat a testi, lelki, szellemi  területünk funkcióira, meghatározzák az egészségünket.

A Kapha évszak márciustól júniusig tart, jellemzi a tavasz enyhesége és a nedvessége .
A Pitta szezonja a forró nyári időszaktól a meleg utolsó fuvallatáig tart, ami kb. a júniustól októberig húzódó időszakra tehető .
A Váta évszak a hűvös, szelekkel érkezik és a száraz, dermesztő téli hidegekben teljesedik ki, mely időszak körülbelül november közepétől februárig tart.

 A Váta doshát jellemzi a szárazság, a mozgalmasság, a hidegség, hűsség, és a változékonyság.

Az év e szakaszában a legfontosabb a Váta működésének egyensúlyba hozása. Mivel e dosha elve a mozgás, ezért úgy tudjuk a legkönnyebben harmonizálni, ha vissza veszünk az iramból, és egyfajta rendszerességet viszünk az életünkbe. 
A természethez hasonlóan nekünk is szükségünk van ilyenkor a lassításra, a pihenésre. Érdemes korábban lefeküdnünk, többet pihennünk. Tökéletes ez az időszak az olvasásra, a tanulásra, a filozófálásra, a hosszú forró fürdőkre, jógára, meditációra, vagy akár filmek nézésére. Találjunk magunknak könnyed kikapcsolódást, amit örömmel végezhetünk. 


A táplálkozásunkat tekintve érdemes figyelembe venni, hogy télen az anyagcserénk lelassul, az emésztési funkcióink erősödnek, így a nehezebb, zsírosabb ételek is jobban csúsznak. A testünk melegségre vágyik, ezért együnk melengető hatású fogásokat, viszont, ha gátat akarunk vetni a zsírraktározásunknak, akkor semmiképp se együk túl magunkat. Fogyasszunk minőségi szénhidrátot (gyökérzöldségeket, kásákat, gabonákat) és olajos magvakat.
Az emésztésünk segítségére lehetünk még azzal, ha bátrabban alkalmazzuk az aromás, fűtő hatású fűszereket 
(gyömbér, bors, bazsalikom, szerecsendió, fahéj, köménymag, curry, chili, kardamom, rozmaring, szegfűszeg, ánizs, édeskömény, babér)  
és ne hagyjuk ki a forró italokat,  teákat sem. 

Vegánként télre ugyan nem sok választékunk marad a zöldségek terén, de kis rafinériával fantasztikus ételeket kreálhatunk.  
A mostani művem szinte csak cékla és répa, pár perc összedobni, az ízélmény pedig elfeledteti a kinti szürkeséget.
Ezt garantálom!!


Lássunk is hozzá!

Sült répás céklasaláta 


Aszongya... kezdetnek a sütőt melegítsd elő 220 °C-ra


♥ fogj annyi  répát és céklát, amennyi tetszik :"D Én egyenlő arányban tettem. Tisztítsd meg, majd vágd fel tetszőlegesen. 
♥ Jut eszembe... belekarikáztam még egy megfáradt pórét is. 

A páchoz szükséged lesz:

♥ 2 ek balzsamecetre
♥ 2 ek dijoni mustárrra
♥ 1 ek édes mustárra (elhagyható, csak most pont volt itthon)
♥ 2 ek folyékony bármire, ami édes és nem méz (mert az nem vegán) itt most Agave szirup volt
♥ garam masalára
♥ frissen őrölt borsra
♥ 2 ek szójaszószra
♥ vegamixre
♥ 0.5 dl vízre

♥ A pác hozzávalóit keverd simára a vízzel.  A fűszerekhez nem írok mértéket, mert tetszőlegesen variálható.
♥ Forgasd össze a zöldségkeverékkel, hogy mindenhol átjárja. Elég, ha addig áll, amíg előmelegszik a sütő, hamar átitatódik a páccal.

♥Tedd sütőedénybe és süsd fél óráig lefedve, majd 10 percig a fedő nélkül, ha teheted grill fokozaton. A lényeg az, hogy kicsit odakapjon, hagyd karamellizálódni. 

A tofuburgerhez kell: 

♥ 1 blokk tofu (füstölt toffinit használtam)
♥4 ek csicseriborsóliszt
♥ 2-3 fokhagyma
♥ 2 ek szójaszósz
♥ 2 ek olvasztott kókuszolaj
♥ római kömény 
♥ sült fűszerkeverék
♥ füstölt paprika
♥ pirospaprika
♥ bors

A tofut összetörtem villával, belenyomtam a fokhagymát, hozzáadtam a többit, összegyúrtam, majd kis pogácsákat formáltam belőle és picit megpirítottam mindkét oldalukat. 

Tippek:

Készítsd aprítóban, legközelebb én is így teszem. Tökéletes alternatíva a szendvicsekbe. 
Ha esetleg kipróbálod bőven ráérsz vele akkor bíbelődni, amikor a köret, vagy amihez szánod már majdnem kész van, mert ez abszolút villám kaja, pillanatok alatt össze lehet dobni. 

Lépésenként:
sultsaligif.gif
Végül itt a lényeg :)
15300625_1307567839275384_1103513284_n.jpg
Ez az étel  nem terheli a gyomrod, vacsoraként is abszolút megállja a helyét!


Fogyaszd élvezettel!

☾ॐ ☯ ☮ ☽