spenótos zöldfűszeres gnocchi avokádó krémben
Igazi kihívás ebben a cudar téli időszakban is egészségesen táplálkozni. A multik hozzászoktattak minket, hogy tök mindegy milyen hónap van, -de még az is, hogy milyen évszak- a közértben mindig hozzájuthatunk mindenhez. Kihívást jelent a piacokon kifogni azokat a zöldségeket, amik lehetőleg keveset utaztak és hazaiak. Érdemes lenne elgondolkodnunk azon, hogy a vizuális élményen kívül vajon mit adnak/mit adhatnak ilyenkor a vegyszeres kényszerérett tavaszi/nyári zöldségek!!!
Amúgy is olyan áron mérik őket, ami egyáltalán nem arányos az értékükkel, a tápanyagtartalmukkal, az ízükről meg már inkább nem is beszélek. Hiába a tél az tél, ilyenkor mi más maradna a porondon, mint a burgonyaételek, a káposztafélék és a gyökérzöldségek?
Próbáljuk ki a jó öreg krumplit minél változatosabb köntösökbe bújtatva és garantálom, hogy nem ununk rá!
Most pedig adok egy pofonegyszerű, költséghatékony tippet a spenót és a burgonya olasz házasításához.
Lássunk hozzá!
A nyokki alkotóelemei:
♥ fél kg langyosra hűtött tört főtt burgonya
♥ 1 csomag mirelit spenót (a friss is megfelel természetesen)
♥ rizsliszt
♥ 3-4 duci gerezd fokhagyma
♥ petrezselyem, bazsalikom
♥ só, bors, szerecsendió
♥ növényi nemtej
♥ vegamix
Az avokádó krémhez kell:
♥ 2 db érett avokádó
♥ 1 db citrom
♥ 2 gerezd pucolt fokhagyma
♥ 1 ek dijoni mustár
♥ só, bors
♥ 2 dl rizs nemtejszín
♥ ízlés szerint inaktív élesztőpehely
♥ pár csepp agave szirup
A metódus a következő:
Olvasszuk ki a parajt, minimális növényi tejjel nyakon öntve takarék lángon, majd nyomjuk bele a fokhagymát, fűszerezzük. Keverjük pürévé.
♥
Vegyünk elő egy nagyobb tálat. Öntsük bele a spenótpürét,a tört burgonyát. Gyúrjuk össze az apróra vágott fűszerekkel és annyi rizsliszttel, amennyit felvesz. Félkemény formázható tészta a cél.
♥
Melegítsünk vizet egy nagy fazékban. Amíg felforr a víz, kapjuk elő a nyújtó deszkát, lisztezzük be. Ne sajnáljuk a lisztet, hidd el ez tényleg egy ragadós a tészta. Formáljunk hosszú kukacokat a masszából. Szeljük őket egyenletes kb 1,5-2 cm-es csíkokra. Ha esetleg kicifráznád, akkor egy villa segítségével belenyomogathatod a nyokkikra jellemző csíkokat.
Ezt én kihagytam, jobban tetszettek kereken :)
♥
Dobáljuk a gnocchikat a gyöngyöző vízbe, 4 perc alatt főzzük készre.
♥
Amíg a kis krumpligaluskáink felúszkálnak, összeállíthatjuk az avokádó krémet. Fogjunk egy tálkát, nyomjuk bele az avokádókat, a tejszínt, cseppentsük rá a citrom levét, borítsuk bele a további összetevőket és egy botmixer vagy egy aprítógép segítségével krémesítsük.
♥
A megfőtt nyokkit halásszuk ki, pakoljuk meg jócskán avokádókrémmel és már tálalhatunk is.
♥
Mi sült tofukockákkal ettük (amihez az apróra vágott tofu kockákat összeforgattuk 2 ek olvasztott kókuszolaj, 2 ek tamari szójaszósz, 2 fújásnyi folyékony füst, csipet bors, csipet sült fűszerkeverék és egy kk fokhagyma granulátum keverékével. Pihentettük pár percet, majd egy tapadásmentes serpenyőben aranybarnára sütöttük.)
Tádááá :Egy kis plusz vitamin kedvéért a tetejére szórtam még egy rakás petrezselymet.
Egészségetekre!!
☾ॐ ☯ ☮ ☽