Mindennapi kenyerünk...

Ugyan már! Kenyérsütés?
A többség megveszi inkább a bolti pékárut.
Egyszerűbb.
Ez igaz, de vajon tényleg megéri? 

Lássuk csak miket is tartalmaz egy bolti kenyér általában:

Első helyen szerepel a fehér liszt, mint fő összetevő. Erről sok cikk kering a már neten, így nem szándékozom bővebben kitérni rá.
Röviden, ha a búzáról eltávolítják a rostban gazdag korpát, és a csírát akkor ennek eredményeképpen csak az értéktelen keményítő marad. Elvész a gabona vitamin és az ásványi anyag tartalma. A maradék a közkedvelt  úgy nevezett  fehér liszt, ami, a fehér rizshez és a fehér tésztához hasonlóan az emésztés során cukorrá alakulva, ezzel jelentős vércukorszint-ingadozást okozva  gyorsan felszívódik a véráramban.
(A cukor emésztése pedig többek között B vitamint és kalciumot von el a szervezettől, de erről majd máskor.) 
Mivel a testünk csak a kenyér elenyésző százalékát képes hasznosítani, nem lakunk  jól tőle, egyre többet kívánunk belőle. Az  étvágyunkat egyáltalán nem csökkenti, csak eltömíti a tápcsatornát. A napi szintű fogyasztása ennél fogva egészségtelen, hízást valamint emésztőszervrendszeri elégtelenségeket is eredményez. 

Emellett tartalmaz még a jó öreg bolti kenyér lisztjavító szert, állományjavítót, térfogatnövelőt stb. stb. Ezek pont nem lennének szükségesek, ha normális lisztet használnának.
Nem éri meg a "barna kenyér" vásárlása sem, ha nem megbízható helyről származik. Sajnos sokszor csak karamellel színezett fehér kenyeret adnak busás áron egészségesnek bélyegezve. 

Bővebben ITT olvashatsz róla..

Az otthoni kenyér sütésére hajlamos az ember  bonyolult, időigényes, vért izzasztó munkaként tekinteni, holott gyerekjáték.
Nem viccelek!
 Az általam használt receptek munkafolyamata beleértve a sütés utáni rend rakást és a mosogatást is nem több, mint 15-20 perc. 

Szeretek kenyeret sütni, úgy döntöttem, hogy apránként közzé teszem a  bevált péksütemény receptjeinket is.

Elsőként Nekted adom ezt a tápláló kenyérreceptet

Hozzávalók:

*Mindig kb fél kg lisztből készül, általában hasra ütés szerűen, de ez esetben feljegyeztem az arányt: (20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 10 dkg barna rizsliszt, 10 dkg kukoricaliszt)
* fél csomag instant élesztőpor, egy csípésnyi friss élesztő
* csipet cukor
* búzacsíra
* burgonyapehely
* 1 ek tiszta só
* 1 ek őrölt kömény
* fél deci olívaolaj
* 1 ek útifű maghéj
* langyos víz


Elkészítés:

* Először is szitáld össze egy nagy tálba a liszteket, szórd rá az élesztőport, morzsold rá a friss élesztőt, add hozzá a cukrot és önts rá egy kevés langyos vizet. Hagyd, hogy felfusson. Ez mindössze pár perc.
* Ha a sütőben keleszted akkor itt az ideje, h elő melegítsd a sütőt 40-50 °C-ra
* Add hozzá a liszthez a többi összetevőt és a  langyos vizet is adagold hozzá fokozatosan, dagaszd a kézi mixerrel addig, hogy rugalmas, de ne túl lágy tésztát kapj. A burgonyapehely és a búzacsíra nálam nem kimért  fix mennyiségű hozzávaló, a burgonyapehely javítja a tészta állagát és kölcsönöz neki egy selymesebb ízt.  A búzacsíra  még gazdagabbá teszi a kenyeredet. Ha olyanom van akkor kevés szójaliszttel is megtoldom, ami emeli a kenyér fehérjetartalmát. Az útifű maghéj csodálatos találmány, hatására a kenyér még magasabb lesz, ezért mindig teszek bele. 
* Bélelj ki sütőpapírral egy püspökkenyér formát és oszlasd el benne arányosan a masszát. Kevés növényi tejjel kend meg és szórd meg magokkal.
* Langyos helyre téve (or a sütőben) keleszd meg szép púposra. (kb fél óra)
* Tedd be a sütőbe és tekerd fel 220 °C-ra. Ez azért szükséges, mert így keletkezik a héja. Süsd addig így, amíg aranybarna kérget nem kap. 
* Tekerd lejjebb a hőfokot 180 °C-ra, hogy a belzet is rendesen átsüljön. Tűpróbáig süsd, ha már nem ragad vedd ki a formából és tedd vissza egy tepsibe pár percre.
* Rácsra téve hűtsd ki.

Ugye nem volt nehéz?

Az eredmény egy jól szeletelhető, buborékos, ízletes házikenyér!
p1180859.JPGVáljék egészségetekre!
☾ॐ ☯ ☮ ☽