A tökéletes vegán rizsfelfújt, vagy ha úgy jobban tetszik rizskoch

Igazság szerint mindig is imádtam a rizsfelfújtat, illetve az alapjául szolgáló tejberizst is nagy kanállal ettem.
Jó hír a vegánoknak, hogy sokkal ízletesebben elkészíthető növényi alapanyagokból. 

Pár szó a rizsről!

A rizs (Oryza sativa) a pázsitfüvek (Poaceae) családjába tartozik, több, mint 40 ezer fajtája ismert.

 A rizs joggal az egyik legnépszerűbb táplálékforrás a világon, számtalan módon felhasználható, olcsó és remek élettani hatásokkal bír. 


A malomipari előkészítés során elsőként lehántják róla külső héját, a pelyvát , így keletkezik a barna rizs, amit a mag belső héja és a korpa fedi. Ezt követően eltávolítják a szemekről a korpát és a csírát, ennek eredménye a fényezetlen fehér rizs. Bár a rizs a koptatás során eltávolított korpával együtt értékes tápanyagokat veszít, sajnos ez a lépés az eltarthatóság érdekében mindenképpen szükséges
Természetesen a rizs is a csíráztatott formájában tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, de ettől eltekintve párolva is az egyik legegészségesebb gabonánk.

Az első rizst a legendák szerint  az isteni földműves, Shennong adta ajándékul az emberiségnek. Sok helyütt még ma is isteni éteknek tartják. A kínai világnézet szerint összekapcsolták a chi-vel, ami magát a világegyetemet betöltő, alkotó alapanyagot, energiát, erőt jelenti. A világon minden létező a chi mozgásának és átalakulásának eredménye.

 Hogy miért ilyen különleges? 

Nézzük csak meg az élettani hatásait!

♥A rizs 76 százaléka keményítő - amilóz és amilopektin - formájában jelenlévő szénhidrát, 7-8 százalék fehérje, 1,3 százalék zsír és  13% vizet tartalmaz, továbbá  ásványi anyagokból és nyomelemekből tevődik össze. Összetétele a kutatások alapján 99%-ban megegyezik az emberi szervezet összetételével.  
♥A rizs tökéletes étek a fogyókúrázóknak, a benne lévő keményítő fokozatosan szívódik fel. A szénhidrátjai alacsony glikémiás indexűek, ezért fogyasztása a vércukor-háztartás szempontjából kedvező hatású. Ideális a sportolóknak, valamint a cukorbetegek számára is. 
♥Magas a  vas, a foszfor és a magnézium tartalma. Ezen kívül kalcium, kálium és nátrium forrás is. Éppen ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek, illetve szívelégtelenség esetén különösen érdemes fogyasztani. Tehermentesíti a szívet. Segítséget jelent a keringési problémáktól szenvedőknek. 
♥A  vízhajtó hatása miatt az ödémásodással, vizesedéssel járó panaszok esetén is bevált gyógyító szer.
♥A rizs teljes értékű proteinforrásunk, mert tartalmazza az emberi szervezetet felépítő 9 esszenciális aminosavat, emiatt javasolt a laktózérzékenyeknek is.
♥A rizs bővelkedik a B és E vitaminokban, fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöt, szépíti a bőrt. Gyógyszere a korpásodásnak.
♥Növényi rostokban gazdag, támogatja az emésztést. A rizsnyák segítséget nyújt a gyomorproblémákra, tisztítja a béltraktust, megszünteti a székrekedést, méregtelenít.
♥Gluténmentes, így a lisztérzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
♥A korpa része tartalmazza az úgynevezett orynazol-t, mely segít a koleszterinszint csökkentésben. A rizs teljesen koleszterinmentes.
♥A korpa 18-23% telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokban is bővelkedik. Ezek az alapvető fontosságú, omega-3, omega-6, omega-9 zsírsavak, amelyek az az egészségünk megtartásának alap pillérei.

Egy szó, mint száz önmagában is teljes értékű étek, nem szükséges mást hozzáadni. 

rizs3rizs.jpgVissza a hedonizmushoz értsd a recepthez! :)

Amiből készült:

♥ másfél bögre rizs (fele fehér, fele előfőzött barna)
♥  kb 1 l növényi tej (nálunk kókusztejből volt)
♥ 1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
♥ 2 csomag bio vaníliáscukor
♥ 2 ek. vanília esszencia
♥ 3/4 bögre eritritol (helyettesíthető más édesítővel is természetesen)
♥ 1 csomag foszfátmentes sütőpor és egy késhegynyi szódabikarbóna
♥ 1 bio citrom reszelt héja
♥ 
1 csipet só
♥ fél bögre rizsliszt
♥ 3 ek kókuszolaj


Ahogy készült:

♥ Első lépésként tedd bele egy szűrőbe a rizst és mosd át alaposan. Csepegtesd le, ez után öntsd fel annyi vízzel, hogy épp, hogy ellepje, fedd le és tedd fel főni. Mikor beszívta a vizet öntsd fel fél liter növényi tejjel. Jó puhára szét kell főzni.
♥ Miközben fő a rizs, készítsd el a pudingot a "cukorral" és a vanília ízesítőkkel, ha nem érzed megfelelően szilárdnak a pudingot, akkor adj hozzá egy kis keményítőt. Nekem olyan állagúra sikerült, hogy megállt benne a fakanál.
♥ Ha megfőtt a rizs, öntsd át egy keverőtálba, add hozzá a pudingot, a reszelt citrom héjat, a sót, a kókuszolajat. Ha nem elég egynemű a keverék akkor botmixerrel pürésítsd, de csak minimálisan, a rizs nagy része maradjon egyben. Óvatosan oszlasd el benne  a rizsliszttel alaposan elkevert szódabikarbónás sütőport.  Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra
♥ Kenj ki egy mélyebb sütőformát  margarinnal, vagy kókuszolajjal és oszlasd el benne a keveréket. Szórd meg egy kevés fahéjas cukorral a tetejét! Ráolvadva ad egy plusz ízt a ropogós karamell.
♥ Süsd addig, amíg szépen meg nem emelkedik és be nem aranyozza a pörkölt cukor. (25-30 perc alatt elkészül)

♥ Mi házi mindenmentes baracklekvárral ettük,valami isteni♥
felfujt.jpg
Remélem ti is örültök majd neki! 
☾ॐ ☯ ☮ ☽