Zöldbabos tabouleh

Kuszkuszt tessék!

Micsodát?

A kuszkusz egy észak-afrikai, berber eredetű tésztaétel,  a sivatag tarhonyájaként is emlegetik, a durumbúzából készítik. Eredeti hazájában, Észak-Afrikában leginkább köretként eszik, szószos ételekhez. Egyiptomtól Marokkóig igen közkedvelt, de manapság már szerte a világban fogyasztják, nálunk is egyre több helyen kapható, többek közt a nagyobb áruházakban is, mint TESCO, SPAR, ALDI, COOP SZUPER stb.

Egyem, egyem, de miért egyem?

MERT:

♥ 
Értékes antioxidánsokat tartalmaz (szelén)
magas rosttartalmával támogatja az emésztőrendszert
gyógyítja a szív és érrendszeri betegségeket, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a szívritmust 
nem tartalmaz zsírt 
nem tartalmaz cukrot, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát
♥ 
gyors teltségérzetet okoz, így a fogyókúrázóknak is javasolt
lúgosítja a szervezetet

☠ Azonban felhívnám arra a figyelmet, hogy tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek kerüljék!

Gyorstalpaló a kuszkuszhoz:

Nagyon gyorsan elkészül, jó sósan is és édesen is. Olcsó, kiadós, nem kell főzni. Általában úgy készítem, hogy fogok egy hőálló tálat, beleöntöm a kuszkuszt és öntök rá annyi vizet, hogy épp, hogy ellepje.
Ha forró vizet öntesz rá hamarabb megszívja magát, az ideális arány 1:1 és 1:1,5 között javasolt. 1:1-es aránynál lesz pergős. Vigyázz vele, mert többszörösére szívja magát, nagyon-nagyon kiadós!

Zöldbabos tabouleh

Hozzávalók:

  • 20 dkg kuszkusz
  • 25 dkg zöldbab
  • 1/2 kígyóuborka
  • 25 dkg paradicsom
  • 1 nagyobb lilahagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • pár szál borsmenta
  • 2 db biocitrom
  • tiszta só
  • bors
  • 4-5 ek. olívaolaj

 

Elkészítés:

  1. 1 liter vizet felteszünk forrni egy fazékba a zöldbabnak. Megtisztítjuk a zöldségeket.
  2. A kuszkuszt egy csipet sóval 2 dl jéghideg vízben elkeverjük és 20 percig állni hagyjuk.
  3. A zöldbabot  2,5 cm-es darabokra szeljük. Ha a víz már forr, beleöntjük a babot a fazékba, hintünk bele egy csipet sót és hagyjuk lobogni magas fokozaton 1–2 percig. Amikor már megfőtt kiszedjük és  szűrűbe téve hagyjuk lecsepegni. 
  4. Az uborkát héjastól kockára vágjuk. A paradicsomot is felkockázzuk A lilahagymát vékony gusztusos félkarikákra szeljük.  A zöldfűszereket  összeaprítjuk. Kifacsarjuk a citromjainkat.
  5. A kuszkuszt villával fellazítjuk, összeforgatjuk a zöldségekkel , ráreszeljük a citromokat, lelocsoljuk a citromlével, ráfolyatjuk az olajat  és megpakoljuk az illatos fűszerekkel. Óvatosan összeforgatjuk 3-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.p1120792.JPG

 Egészségetekre!
☾ॐ ☯ ☮ ☽