Zöldbabos tabouleh
Kuszkuszt tessék!
Micsodát?
A kuszkusz egy észak-afrikai, berber eredetű tésztaétel, a sivatag tarhonyájaként is emlegetik, a durumbúzából készítik. Eredeti hazájában, Észak-Afrikában leginkább köretként eszik, szószos ételekhez. Egyiptomtól Marokkóig igen közkedvelt, de manapság már szerte a világban fogyasztják, nálunk is egyre több helyen kapható, többek közt a nagyobb áruházakban is, mint TESCO, SPAR, ALDI, COOP SZUPER stb.
Egyem, egyem, de miért egyem?
MERT:
♥ Értékes antioxidánsokat tartalmaz (szelén)
♥ magas rosttartalmával támogatja az emésztőrendszert
♥ gyógyítja a szív és érrendszeri betegségeket, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a szívritmust
♥ nem tartalmaz zsírt
♥ nem tartalmaz cukrot, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát
♥ gyors teltségérzetet okoz, így a fogyókúrázóknak is javasolt
♥ lúgosítja a szervezetet
☠ Azonban felhívnám arra a figyelmet, hogy tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek kerüljék!
Gyorstalpaló a kuszkuszhoz:
Nagyon gyorsan elkészül, jó sósan is és édesen is. Olcsó, kiadós, nem kell főzni. Általában úgy készítem, hogy fogok egy hőálló tálat, beleöntöm a kuszkuszt és öntök rá annyi vizet, hogy épp, hogy ellepje.
Ha forró vizet öntesz rá hamarabb megszívja magát, az ideális arány 1:1 és 1:1,5 között javasolt. 1:1-es aránynál lesz pergős. Vigyázz vele, mert többszörösére szívja magát, nagyon-nagyon kiadós!
Zöldbabos tabouleh
Hozzávalók:
- 20 dkg kuszkusz
- 25 dkg zöldbab
- 1/2 kígyóuborka
- 25 dkg paradicsom
- 1 nagyobb lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem
- pár szál borsmenta
- 2 db biocitrom
- tiszta só
- bors
- 4-5 ek. olívaolaj
Elkészítés:
- 1 liter vizet felteszünk forrni egy fazékba a zöldbabnak. Megtisztítjuk a zöldségeket.
- A kuszkuszt egy csipet sóval 2 dl jéghideg vízben elkeverjük és 20 percig állni hagyjuk.
- A zöldbabot 2,5 cm-es darabokra szeljük. Ha a víz már forr, beleöntjük a babot a fazékba, hintünk bele egy csipet sót és hagyjuk lobogni magas fokozaton 1–2 percig. Amikor már megfőtt kiszedjük és szűrűbe téve hagyjuk lecsepegni.
- Az uborkát héjastól kockára vágjuk. A paradicsomot is felkockázzuk A lilahagymát vékony gusztusos félkarikákra szeljük. A zöldfűszereket összeaprítjuk. Kifacsarjuk a citromjainkat.
- A kuszkuszt villával fellazítjuk, összeforgatjuk a zöldségekkel , ráreszeljük a citromokat, lelocsoljuk a citromlével, ráfolyatjuk az olajat és megpakoljuk az illatos fűszerekkel. Óvatosan összeforgatjuk 3-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.
Egészségetekre!
☾ॐ ☯ ☮ ☽