gluténmentes nachos házilag kétféle vegán mártogatóssal
Mint már biztosan tudjátok az Orsi nem az a típus, aki órák hosszat sütöget-főzöget. Persze maga az alkotás engem is örömmel tölt el, de az boldogít(ana) még inkább, ha nem telne tovább az ételek elkészítése maximum 15 perc munkánál (a sütés-főzés idejét leszámítva).
Nachos (tortilla chips)
Ezzel a receptemmel szeretnék egyben adni egy ötletet arra, hogy a munkálatokat hogyan tudjátok még jobban lerövidíteni, avagy íme egy tutorial olyan embereknek, akik egy gyors, egyszerű ropogtatnivalóra vágynak, ami a bolti társaival ellentétben nincs tele olajjal és egy rakás felesleges E-E-EEEEEEE betűvel.
Egyébként a módszer működik bármelyik sós apró süti esetében is, ha nem ragaszkodtok mindenképp a kerek alakhoz, akkor akár még a pogácsasütögetésnél is nyerhettek vele időt. Ami engem illet a továbbiakban biztos, hogy alkalmazni fogom ezt a módszert.
Ezekből készült:
♥ 20 dkg kukoricaliszt
♥ 2 ek burgonyapehely (ez teszi kellemes állagúvá a csipszet.)
♥ 1 tk tiszta jó (só)
♥ 2 ek olaj
♥ 1 tk sütőpor
Így lesz belőle chips:
♥ Az összetevőket öntsd egy tálba, a forró vizet apránként folyamatosan adagolva keverd masszív tésztává. Csak annyi víz kell bele, amennyit felvesz, gyúrható, nyújtható tésztát kell kapni.
♥ Ez után minimum fél órát pihentesd, hogy megduzzadjon a kukoricaliszt és szépen összeálljon a massza.
Ezt a tésztát akár egy nappal a felhasználása előtt is elkészítheted, legutóbb nálam 5 órát pihent és ugyan úgy működött.
♥ A sütéshez melegítsd elő a sütőt 200°C-ra
♥ A trükk most következik. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd tedd bele a tésztát. Vágj folpackot és takard le a tésztát, kicsit nyomkodd szét, lapítsd el a tenyereddel, majd egy kézi nyújtóval dolgozd vékonyra úgy, hogy a tészta és a nyújtóeszköz közé mindig beteszed a folpackot.
♥ Ezután vágd a tésztalapot egyenletes kockákra, majd keresztbe még egyszer felezd meg őket egy szilikon késsel, vagy a késed hátoldalával, hogy ne tégy kárt a sütőpapírba. Kedved szerint sózd, fűszerezd és ennyi. Mehet is a sütőbe.
♥ 10-15 perc alatt sül meg, de érdemes párszor kinyitni a sütőt, hogy távozzon a felesleges pára.
Sajtszósz:
Összetevők:
♥ pár nagyobb krumpli
♥ 1 nagy méretű sárgarépa
♥ 1 db vöröshagyma
♥ víz (főzővíz)
♥ 1/3 bögre kókuszolaj
♥ fél ek vegamix
♥ 1-2 tk tiszta só
♥ fél citrom facsart leve
♥ 1 ek dijoni mustár
♥ fél bögre inaktív sörélesztőpehely
♥ 1,5 tk fokhagyma granulátum
♥ 1,5 tk sült fűszerkeverék
♥ ízlés szerint bors, csipet kurkuma stb...
Elkészítés:
♥ A burgonyát, a vöröshagymát és a répát megtisztítjuk, majd felkockázzuk.
♥ Egy fazékban enyhén sós vízben puhára főzzük a zöldségeket, elég annyi vizet ráönteni, ami épp, hogy ellepi.
♥ Amikor megfőttek áttesszük őket a turmixgépbe, hozzáadjuk a további összetevőket és hozzá adagolunk 1,5 dl főzővizet. Selymesen krémesre turmixoljuk és már fogyaszthatjuk is. Hűtőben egy hétig is eláll.
Tippek:
A zöldségek arányánál az a tapasztalatom, hogy répából a burgonya mennyiségének a harmadát elég használni.
A krémet lehet szendvicskrémként is kenni, de tésztaszószként is isteni. Igazi univerzális élelmiszer.
Finom hidegen és melegen egyaránt.
Chillis salsa szósz
Szükségesek:
♥ pár szem paradicsom, 1 ek sűrített paradicsom
(egyszerűbb verzió: 3-4 ek kechup)
♥ 2 szaftosra sült kápia paprika (opcionális)
♥ 1 kisebb vöröshagyma
♥ pár gerezd fokhagyma
♥ 1 tk garam masala
♥ fél citrom leve
♥ ízlés szerint só, bors, chillipor (megteszi az Erős Pista is)
♥ friss apróra vágott bazsalikom, petrezselyem és koriander levelek
Elkészíteni csak egy pillanat. Turmixold egyneművé és már eheted is.
Sok sikert hozzá! *_*
☾ॐ ☯ ☮ ☽