gluténmentes nachos házilag kétféle vegán mártogatóssal

Mint már biztosan tudjátok az Orsi nem az a típus, aki órák hosszat sütöget-főzöget. Persze maga az alkotás engem is örömmel tölt el, de az boldogít(ana) még inkább, ha nem telne tovább az ételek elkészítése maximum 15 perc munkánál (a sütés-főzés idejét leszámítva).
 
Nachos (tortilla chips)

Ezzel a receptemmel szeretnék egyben adni egy ötletet  arra, hogy a munkálatokat hogyan tudjátok még jobban lerövidíteni, avagy íme egy tutorial olyan embereknek, akik egy gyors, egyszerű ropogtatnivalóra vágynak, ami a bolti társaival ellentétben nincs tele olajjal és egy rakás felesleges E-E-EEEEEEE betűvel.
Egyébként a módszer működik bármelyik sós apró süti esetében is, ha nem ragaszkodtok mindenképp a kerek alakhoz, akkor akár még a pogácsasütögetésnél is nyerhettek vele időt. Ami engem illet a továbbiakban biztos, hogy alkalmazni fogom ezt a módszert. 

Ezekből készült:

♥  20 dkg kukoricaliszt
♥  2 ek burgonyapehely (ez teszi kellemes állagúvá a csipszet.)
♥  1 tk tiszta jó (só)
♥  2 ek olaj
♥  1 tk sütőpor

Így lesz belőle chips:

♥  Az összetevőket öntsd egy tálba, a forró vizet apránként folyamatosan adagolva keverd masszív tésztává. Csak annyi víz kell bele, amennyit felvesz, gyúrható, nyújtható tésztát kell kapni. 
♥  Ez után minimum fél órát pihentesd, hogy megduzzadjon a kukoricaliszt és szépen összeálljon a massza. 
Ezt a tésztát akár egy nappal a felhasználása előtt is elkészítheted, legutóbb nálam 5 órát pihent és ugyan úgy működött.
♥  A sütéshez melegítsd elő a sütőt 200°C-ra
♥  A trükk most következik. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd tedd bele a tésztát. Vágj folpackot és takard le a tésztát, kicsit nyomkodd szét, lapítsd el a tenyereddel, majd egy kézi nyújtóval dolgozd vékonyra úgy, hogy a tészta és a nyújtóeszköz közé mindig beteszed a folpackot.
♥  Ezután vágd a tésztalapot egyenletes kockákra, majd keresztbe még egyszer felezd meg őket egy szilikon késsel, vagy a késed hátoldalával, hogy ne tégy kárt a sütőpapírba. Kedved szerint sózd, fűszerezd és ennyi. Mehet is a sütőbe.
♥ 10-15 perc alatt sül meg, de érdemes párszor kinyitni a sütőt, hogy távozzon a felesleges pára.

tortillacsipsz.gif
Sajtszósz:

Összetevők:

♥ pár nagyobb  krumpli
♥  1 nagy méretű sárgarépa
♥  1 db vöröshagyma
♥  víz (főzővíz)
 ♥  1/3 bögre kókuszolaj
♥  fél ek vegamix
♥  1-2 tk tiszta só 
♥  fél citrom facsart leve
♥  1 ek dijoni mustár
♥  fél bögre  inaktív sörélesztőpehely
♥  1,5 tk fokhagyma granulátum
♥  1,5 tk sült fűszerkeverék
♥  ízlés szerint bors, csipet kurkuma stb...

Elkészítés:

♥  A burgonyát, a vöröshagymát és a répát megtisztítjuk, majd felkockázzuk.
♥   Egy fazékban enyhén sós vízben puhára főzzük a zöldségeket, elég annyi vizet ráönteni, ami épp, hogy ellepi.
♥  Amikor megfőttek áttesszük őket a turmixgépbe, hozzáadjuk a további összetevőket és hozzá adagolunk 1,5 dl főzővizet. Selymesen krémesre turmixoljuk és már fogyaszthatjuk is. Hűtőben egy hétig is eláll. 

Tippek: 
A zöldségek arányánál az a tapasztalatom, hogy répából a burgonya mennyiségének a harmadát elég használni.
A krémet lehet szendvicskrémként is kenni, de tésztaszószként is isteni. Igazi univerzális élelmiszer.
Finom hidegen és melegen egyaránt.

salssajt.jpg
Chillis salsa szósz

Szükségesek:

 ♥  pár  szem paradicsom, 1 ek sűrített paradicsom 
(egyszerűbb verzió: 3-4 ek kechup)

♥   2 szaftosra sült kápia paprika (opcionális)
♥ 1 kisebb vöröshagyma
♥  pár gerezd fokhagyma
♥  1 tk garam masala
♥  fél citrom leve
♥  ízlés szerint só, bors, chillipor (megteszi az Erős Pista is) 
♥ friss apróra vágott bazsalikom, petrezselyem és koriander levelek

Elkészíteni csak egy pillanat. Turmixold egyneművé és már eheted is.

p1160314.JPGSok sikert hozzá!  *_*
☾ॐ ☯ ☮ ☽