spenótos zöldfűszeres gnocchi avokádó krémben

Igazi kihívás ebben a cudar téli időszakban is egészségesen táplálkozni. A multik hozzászoktattak minket, hogy tök mindegy milyen hónap van, -de még az is, hogy milyen évszak- a közértben mindig hozzájuthatunk mindenhez. Kihívást jelent a piacokon kifogni azokat a zöldségeket, amik lehetőleg keveset utaztak és hazaiak.  Érdemes lenne elgondolkodnunk azon, hogy a vizuális élményen kívül vajon mit adnak/mit adhatnak ilyenkor a vegyszeres kényszerérett tavaszi/nyári zöldségek!!!
 Amúgy  is olyan áron mérik őket, ami  egyáltalán nem arányos az értékükkel, a tápanyagtartalmukkal, az ízükről meg már inkább nem is beszélek.  Hiába a tél az tél,  ilyenkor mi más maradna  a porondon, mint a burgonyaételek, a káposztafélék és a gyökérzöldségek?
Próbáljuk ki a jó öreg krumplit minél változatosabb köntösökbe bújtatva és garantálom, hogy nem ununk rá! 


 Most pedig adok egy pofonegyszerű, költséghatékony tippet a spenót és a burgonya olasz házasításához.

Lássunk hozzá!

A nyokki alkotóelemei:

♥  fél kg langyosra hűtött tört főtt burgonya 
♥  1 csomag mirelit spenót (a friss is megfelel természetesen)
♥  rizsliszt
♥  3-4 duci gerezd fokhagyma
♥  petrezselyem, bazsalikom
♥  só, bors, szerecsendió
♥  növényi nemtej
♥  vegamix

Az avokádó krémhez kell:

♥  2 db érett avokádó
♥  1 db citrom
♥  2 gerezd pucolt fokhagyma
♥ 1 ek dijoni mustár
♥  só, bors
♥  2 dl rizs nemtejszín
♥  ízlés szerint inaktív élesztőpehely
♥ pár csepp agave szirup


A metódus a következő:

Olvasszuk ki a parajt, minimális növényi tejjel nyakon öntve takarék lángon, majd nyomjuk bele a fokhagymát, fűszerezzük. Keverjük pürévé.

Vegyünk elő egy nagyobb tálat. Öntsük bele a spenótpürét,a tört burgonyát. Gyúrjuk össze az apróra vágott fűszerekkel és  annyi rizsliszttel, amennyit felvesz. Félkemény formázható tészta a cél. 

Melegítsünk vizet egy nagy fazékban. Amíg felforr a víz, kapjuk elő a nyújtó deszkát, lisztezzük be. Ne sajnáljuk a lisztet, hidd el ez tényleg egy ragadós a tészta. Formáljunk hosszú kukacokat a masszából. Szeljük őket egyenletes kb 1,5-2 cm-es csíkokra. Ha esetleg kicifráznád, akkor egy villa segítségével belenyomogathatod a nyokkikra jellemző csíkokat. 
Ezt én kihagytam, jobban tetszettek kereken :)

Dobáljuk  a gnocchikat a gyöngyöző vízbe, 4 perc alatt főzzük készre.

Amíg a kis krumpligaluskáink felúszkálnak, összeállíthatjuk az avokádó krémet. Fogjunk egy tálkát, nyomjuk bele az avokádókat, a tejszínt, cseppentsük rá a citrom levét, borítsuk bele a további összetevőket és egy botmixer vagy egy aprítógép segítségével  krémesítsük. 

A megfőtt nyokkit halásszuk ki, pakoljuk meg jócskán avokádókrémmel és már tálalhatunk is.

Mi sült tofukockákkal ettük (amihez az apróra vágott tofu kockákat összeforgattuk 2 ek olvasztott kókuszolaj, 2 ek tamari szójaszósz, 2 fújásnyi folyékony füst, csipet  bors, csipet sült fűszerkeverék és egy kk fokhagyma granulátum keverékével. Pihentettük pár percet, majd egy tapadásmentes serpenyőben aranybarnára sütöttük.) 

Tádááá :
14875403_1273096492722519_930747084_n.jpgEgy kis plusz vitamin kedvéért a tetejére szórtam még egy rakás petrezselymet. 
14877796_1273092496056252_1186537806_n.jpgEgészségetekre!!
☾ॐ ☯ ☮ ☽