Gigantikus zabszelet újratöltve...

Igazán örülök, hogy kapható már lassan minden sarki boltban az óriás zabszelet, energiadús, fél napig simán kitart. Ideális reggeli, azonban számomra sajnos túl édesnek és túl zsírosnak bizonyult. 
Ki akartam kísérletezni egy vonalbarátabb proteinbombát, ami extrán támogatja az izomépítő challenge-emet.
(ha nem érdekel a zabról szóló bevezetőm, görgess lejjebb a receptig)

A zabot gondolom nem kell senkinek bemutatni,  az egyik legrégebbi táplálékforrásunk. 

Mostanában elég felkapottá vált az egészséges életmódra törekvők, és a sportolók körében.


Lássuk, hogy miért!

A zabot a szellem, a test és a lélek harmonizáló csodaszerének is nevezhetjük.

Magas fehérje és komplex szénhidráttartalma miatt egész napra biztosítja a lassan, fokozatosan beépülő energiát, ezért ajánlott a sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzők számára is.

A zab egy könnyen emészthető, magas rosttartalmú gabona, támogatja az emésztőrendszert, tisztítja a beleket, nyugtatja a gyomrot. Megszabadítja a szervezetünket a káros anyagoktól és a kórokozóktól. A zabnyákot régóta alkalmazzák emésztési rendellenességek kezelésére.

Antioxidáns, a benne található fitokemikáliáknak köszönhetően megszünteti a szabadgyököket, valamint gátolja a kialakulásukat. Kifejezetten ajánlott daganatos megbetegedések esetében.

✔ A zab vízben oldódó ballasztanyagai áldásaként csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel jelentősen támogatva a szív–és érrendszer védelmét valamint vérnyomás és vércukorszint stabilizáló hatása van. Ideális a cukorbetegeknek.

Gyors teltségérzetet okoz, így a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.

A magas vitamin (B, K, E-vitamin) továbbá a gazdag ásványi anyag (vas, kálium, calcium, foszfor, magnézium, cink, szelén, mangán) tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert, erősíti a csontozatot és a fogakat.

✔ A zab tartalmaz egy antidepresszánst, azaz hangulatjavító hatású anyagot is. Rendkívül gazdag a   B1-vitaminban, amit "jó kedvet okozó vitaminnak“ is neveznek, hiszen fokozza a boldogsághormon termelődését, így sikeresen alkalmazható depressziósok gyógyítására. Serkenti az agyműködést, kisimítja az idegeket, vitalizálja az idegrendszert, csökkenti a stresszt.

A zab eredendően gluténmentes, azonban a lisztérzékenyek mégis tiltólistára tették, mert sajnos a betakarítás, előállítás, szállítás során szennyeződhet búzával. A garantáltan gluténmentes zabkészítményeket természetesen bátran fogyaszthatják a cöliákiások is. 

Tápláló, építő, szépítő hatással van a bőrünkre, a hajunkra,  a körmeinkre, az egész szervezetünkre külsőleg és belsőleg egyaránt. 

Fogyasszuk tehát minden nap!


Homemade zabszelet A'la Orsi 

Ami kelleni fog:

♥ 2 bögre zabpehely
♥ 2 bögre zabpehely liszt (darált zabpehely)
♥ 2-3  ek kókuszolaj
♥ fél bögre növényi protein por (nálam kakaós volt) 
♥ 1 bögre meleg növényi tej (datolyás diótej volt, de ez természetesen helyettesíthető mással)
♥ 1 bögre aprított aszalt gyümölcs (szilva, barack, vörösáfonya, mazsola)
♥ 10 dkg kókuszreszelék 
♥ 1 bögre tört diókeverék (kesudió, mogyoró + a diótej készítés során megmaradt massza)
♥ édesítő (egy ek Stevia szirupot tettem, bőven elég édes volt a datolyás keverék miatt)
♥ őrölt fahéj 
♥ vanília kivonat
♥ csipet só

Így készült:

♥ A zabpelyhet leöntöttem a növényi tejjel, hagytam, hogy magába szívja, majd összekevertem a többi hozzávalóval. (Formázható, nem túl híg masszát kell kapni, ha túl folyós, növeld benne a zabliszt mennyiségét.)
♥ Kibéleltem egy sütőformát, beleöntöttem a masszát, majd a sütőben kicsit előszárítottam alacsony fokozaton.
♥ Amikor már összeállt, felszeleteltem és áttettem az aszalóba 2 órára szárítani óvatosan, hogy ne veszítsen a vitamintartalmából.

Hűtőben 10 napig is eláll, (ha marad addig HAHA)
p1180908.JPGFogyasszátok egészséggel!
☾ॐ ☯ ☮ ☽