Wokban sült citromos-spárgás újkrumpli spárgakrémmel

A hozzám hasonló méregtelenítés mániások most örülhetnek!
Hurrráááá! Itt a spárgaszezon!
f4f17eb3ea609e64fa2c403b68f3e28a.gif
A spárga az Asparagales azaz spárgavirágúak rendjébe, Asparagaceae családjába tartozó egyszikű évelő növény, liliomféle. Legfőbb értékét, a zsenge hajtásait fogyasztjuk, amiket sípoknak neveznek.  Ez kétféle is lehet: a bakhát alatt termesztett növények sípjai fehérek, legfeljebb a hegyük lilásabb, a sík felületen termesztett fajtáké pedig  zöldek. A föld alatt nevelkedő, etiolált spárgát halványító, a napon fejlődő zöld hajtást zöldspárgának nevezzük.

A spárga gyógyhatásairól , -amiket már az  Ókorban  is felismertek- litániákat zenghetnénk! 

✔ magas tápértékű, tartalmaz  kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, magnéziumut, cinket, béta karotint, niacint, folsavat ,C, B1, B2, B6  és E vitamint

✔ jelentős a növény nevét adó  aszparagin sav tartalma,Az aszparagin (a-amino-borostyánkősav-amid) egy fehérjealkotó aminosav. Ezt az aminosavat először a  spárgából izolálták.  Az aszpargin sav  egyfajta természetes vértisztítóként szolgál,  erősen lúgosítja a szervezetet.  Fogyasztásával csökkenthetők, de folyamatos használatával akár meg is  szüntethetők a reumatikus fájdalmak, a köszvény. A húsfogyasztás következtében a húsban lévő húgykősav  kicsapódik és kőként lerakódik a szervezet  izomzatában, az aszparaginsav azonban lépes kioldani ezeket a köveket.

✔ biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. 

✔ jótékony hatással van a belső elválasztású mirigyeinkre, az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre, a pajzsmirigyre, a tobozmirigyre és  a hasnyálmirigyre

✔gyógyítja a lépet, és a tüdőt 

✔  támogatja az emésztőrendszert , anyagcsere serkentő hatással bír

✔ segíti a máj méregtelenítő munkáját

✔ kiváló vízhajtó, tisztítja a vesét,  feloldja a veseköveket, sikeresen alkalmazható húgyúti megbetegedéseknél

✔ folsav tartalmával megerősíti a szívet,  az érrendszert

✔ a réztartalmának tulajdonítható antioxidáns hatása miatt segítséget jelent  a daganatos megbetegedéseknél

✔ jelentős a kalciumkészlete, így fegyverré válhat a csontritkulás elleni harcban

✔ gyakorlatilag 0 kalóriás, kiváló étel a diétázóknak, segíti a fogyást

✔  a kimagasló folsavtartalmával segíti legyőzni a  rossz közérzetet,  a fáradékonyságot és a koncentrálóképesség hiányát

✔ A kismamáknak kifejezetten javasolják, érdemes a terhesség korai szakaszában  minél több spárgát enniük, mert segít a terhességi rendellenességek kialakulásának a megelőzésében

✔ gyulladás- és fájdalomcsillapító

✔ tisztítja és szépíti a bőrt, vért a pattanásosság és az ekcéma ellen

✔  javítja az agyműködést

erősíti a hajat és a körmöket

✔ kiváló probiotikumként viselkedve építi a bélflóránkat,  vagyis támogatja a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását

A spárgaidény  sajnos azonban, mint minden, véges...
tumblr_n7y6j49qlk1tz1puao1_500.gif
Fogyasszátok Ti is amíg csak lehet!

Most pedig következzen egy igazán üde, frissítő recept!


Wokban sült citromos-spárgás újkrumpli spárgakrémmel

Hozzávalók:

  • 80 dkg újburgonya
  • 25 dkg spárga
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom
  • 2-3 ek kókuszolaj
  • tiszta só
  • bors
  • fél citrom
  • citromfű
  • kakukkfű
  • 1 csipet nádcukor


a mártogatóshoz:

  • 3 dl növényi tejszín (nálunk most rizstejszín volt otthon)
  • agave szirup
  • dijoni mustár
  • tiszta só
  • bors
  • 1 kis fej hagyma

 

Elkészítés:

  1. A burgonyát megtisztítjuk majd héjastól felszeleteljük vékony karikákra.
  2. Az olvasztott  kókuszolajon párolni kezdjük, sózzuk, borsozzuk.
  3. A spárgát megmossuk, félbe vágjuk, lábasba tesszük és kevés sós-cukros vízzel felöntjük. Felforraljuk, kis lángon 5-6 percig főzzük, majd a 3/4 ét burgonyához adjuk a többit félretesszük a szószhoz.
  4. A pirulás kezdetekor hozzáadjuk még az apróra vágott petrezselymet, kakukkfüvet, citromfüvet, a fél citrom levét és hagyjuk, hogy az ízek összefonódjanak.

Mártás:

  1. A hagymát finomra vágjuk, kevés kókuszolajon picit megpároljuk, hogy veszítsen csípősségéből majd botmixer segítségével pürésítjük a maradék spárgával.
  2. Hozzákeverjük a tejszínt, kevés mustárt és ízlés szerint fűszerezzük-édesítjük.
    Egy kis növényi sajttal még tovább fokozható a már így is fenséges ízorgia. :)

Tálalhatunk is! Jó étvágyat!p1120468.JPG☾ॐ ☯ ☮ ☽