A Spanakorizo szerintünk...
(Σπανακόριζο)
A görög tavernák étlapjain igazi kihívás olyan ételt találni, amit mi vegánok is nyugodt szívvel fogyaszthatunk.
Mondjuk azzal is tisztában vagyok, hogy személy szerint még inkább megnehezítem a dolgomat, hiszen az összetevőket alaposan szemügyre véve csak ritka kivételes esetekben találom elfogadhatónak azt amit elém tennének.
A Spanakorizo (szpanakorizo) rendkívül ízletes egytálétel, helyesen elkészítve pedig jól szolgálja az egészségünket. Persze a jó öreg Hellásziak fetával gazdagon megszórva fogyasztják, amit az igazán elszántak sós natúr tofukockákkal imitálhatnak.
Íme a recept, ami garantáltan visszacsempészi a nyarat a tányérodra!
Összetevők (2 személyre):
♥fél kg apróra nyesett friss vagy egy csomag fagyasztott spenót (nem baj, ha több, annál jobb)
♥ 2 nagyobb zamatos kockákra vágott paradicsom
♥ 3/4 bögre rizs (ha hozzám hasonlóan barnarizst használsz főzd meg előre félpuhára)
♥ 1 nagyobb finomra vágott vöröshagyma
♥ 1 csokor petrezselyem
♥ 1-2 fokhagyma
♥ 1 mokkáskanál szárított vagy pár szál friss kapor
♥ só
♥ bors
♥ olívaolaj
♥ vegamix
♥ 1 bögre zöldségleves alaplé magyarán vega leveskockás víz
Így készítsd!
♥ Pirítsd üvegesre a hagymát egy csepp olívaolajon.
♥ Add hozzá a spenótot és a paradicsomot, fonnyaszd tovább addig, amíg a paradicsom levet nem enged és a spenót össze nem esik.
♥ Szórd bele a rizst, öntsd nyakon a zöldségleves alaplével, nyomd bele a fokhagymát, fűszerezd.
♥ Amikor már forr fedd le és kapcsold le alatta a tűzhelyet.
♥ Hagyd amíg cirka 20 perc alatt beszívja a levet és összeolvadnak az ízei.
Nem hiányzott a feta, az élvezeteket fokozva aszalt olívabogyóval spékeltük meg.
Próbáljátok ki!
☾ॐ ☯ ☮ ☽