Búzalisztes vs gluténmentes vegán húsvéti kalács

Kérlek tedd félre azt a nézetet, hogy szükséges tojást és tejet felhasználni a kalácssütésnél!
Tévedsz!

Hogy miért? Bebizonyítom!
Már lassan 6 éve vagyok full vegán és mégis bizton állíthatom, hogy nálunk még sosem volt húsvét foszlós kalács nélkül. 

Vegán húsvéti kalácsot készíteni nem nagy ördöngösség, semmivel sem igényel nagyobb odafigyelést, mint a hagyományos társai. Úgy gondoltam idén megosztom veletek a "sima" vegán tönkölylisztes és  gluténmentes verzióját is, összehasonlítva az állagukat, kelési idejüket, ízüket, stb-stb... 
A mennyiségeknél nyugodtan vedd duplán, én csak 1-1 kalácsot szerettem volna sütni, mert nem leszünk itthon az ünnepek alatt, anyukám pedig mindig készít nekünk mindent.

dsc02343.JPG(a képen az a sárgás krém házi sajtkrém, le fogom írni azt is nem sokára :)

"Sima" tönkölylisztes verzió

Vegyél elő:
(adag: egy db kalács)

♥ 25 dkg lisztet (15 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet + 10 dkg fehér tönkölylisztet) + szórólisztet
♥ fél kocka élesztőt
♥ 2 dl langyos növényi "tejet", vagy vizet (itt most rizstej)
♥ 15 dkg olvasztott kókuszolajat, vagy margarint
♥ 1 db bio citromot (a héja miatt)
♥ 10 dkg nádcukrot
♥ sót
♥ ízlés szerint megspékelheted még darált dióval, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával

Az elkészítési mítosz:
 
♥ Mérd ki egy kelesztőtálba a liszteket, keverd össze, morzsold rá az élesztőt, szórd meg cukorral és öntsd le egy kevés langyos növényi tejjel, hogy az élesztő gyorsan felfusson.
 ♥ Amikor felbuborékosodott az élesztő a további hozzávalók hozzáadásával dagaszd ragadós tésztává. Takard le és meleg helyen keleszd a duplájára. (kb. 1 óra kell hozzá)
♥ Ha megkelt a tészta, vágd 4 egyforma részre, sodord ki arányos hengerekké, ezt követően  fond meg a kalácsot. (Persze a 3-as fonás is tökéletes, de azért linkelem a klasszikust, amit én is alkalmaztam :)  4-es kalácsfonás 
♥ Tedd a kalácsot  sütőpapírral bélelt tepsibe. 
Ha sárgásabbra szeretnéd, akkor kend le a következők keverékkel:
csipet kurkuma + 1 ek olvasztott kókuszolaj + 1 ek keményítő + 1 ek víz + ízlés szerint le is cukrozhatod

♥ Hagyd még kelni további 30 percig.
♥ Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra,  süsd addig, amíg aranybarnává nem válik.  (ez kb 30 perc)buzakali.gif
Gluténmentes húsvéti kalács:


Hozzávalók:
(1 db kalácshoz)

10 dkg fehér rizsliszt
♥ 20 dkg kukorica keményítő
♥ 20 dkg darált GM zabpehely
♥ 3 púpos ek útifű maghéj
♥ 8 dkg burgonyapehely
♥ 10 dkg cukor
♥  2 dl langyos rizstej, vagy víz

♥ 15 dkg olvasztott kókuszolaj, vagy margarin
♥ citromhéj
♥ 

Az elkészítési folyamat megegyezik az előbbivel, nem írom le még egyszer. Annyit fűznék hozzá, hogy "nehezebb" fonni mivel nem olyan rugalmas a tésztája, mint a búzalisztesé, nehezebb, de nem lehetetlen, a burgonyapehely és az útifű maghéj sokat javít rajta. Volt egy másik kísérletem, amit konkrétan nem tudtam megfonni, helyette "meggyurmáztam" a kalács illúziójáért.. Azért ki nem dobtam, mert ízre finom és egy sütőformában nagyszerű le(hete)tt volna. HAHA
gmkali.gif
A meccs összegezve:
 
 ♥ Kezelhetőségre: mindkét tészta könnyen kezelhető, a fonást kivételével (1-1)
Kelésre: a gluténmentes is szépen megkel bő 55 perc alatt, de ne várd tőle, hogy olyan esztétikus legyen, mint a tönkölylisztes. (1-0) a tönkölylisztes javára.
♥ Állagra, szeletelhetőségre:   a gluténmentes morzsálódósabb, de szerintem ez még belefér. Nem zavaró, nem törik össze, szépen vágható. (1-1) A hagyományos persze könnyebben szelhető, de a GM  sem rosszabb, csak más.
♥ Ízre:  mindkettő finom, személy szerint a gluténmentest preferálom, de ízlés dolga. (0-1) a GM javára.

Hiba, amit legközelebb nem vétek: 
Csináld jobban, mint én és tedd bélelt püspökkenyér formába a kalácsfonatot, akkor csak magasságra növekszik, nem széltében.   ¯\_(ツ)_/¯
(lsd. kép ↓)
dsc02357.JPG

Ha esetleg elkészíted, őrülnék, ha megírnád a véleményedet itt kommentben, vagy a FB oldalon!
További kellemes húsvéti készülődést!

Szép napsütéses napot Neked!
Tarts velem máskor is!
InterOrsi
☾ॐ ☯ ☮ ☽