Összhang a kínai szervóra tükrében

Kezdjük a legelején!
A világon minden létező élő vagy élettelen, szerves vagy szervetlen anyag valójában vibráló  összekovácsolódott energiahalmaz. 
Mi is az energia?
Az energia szó a görög " ergéjia" szóból ered, jelentése hatékonyság. Goethe idejében az energia szó tetterőt, erőt, nyomatékot jelentett. A fizikában az energiát "elraktározott munkának" tartják.  Az energia állandóan mozgásban van, rezeg, a rezgés pedig maga az ÉLET. A testünkben az energia a szerveinket védi. Minden egyes szervünkhöz meghatározott izmok és inak tartoznak, melyek energetikai kapcsolatban állnak egymással. Ez az összeköttetés egy elektronikai kapcsolókörhöz hasonlít. 

A kínaiak a szervezetünket megfigyelve mintegy 4000 évvel ezelőtt kutatásokat végeztek. Ennek eredményeképpen kidolgoztak egy rendszert, melyet Szervórának nevezték el. A testünkben  az úgynevezett meridiánokon (energiakörökön) keresztül folyamatosan áramlik a csí, az életenergia.  A szervezetünkben tizennégy fő meridián található, ezek közül kettő irányító, kettő fiziológiai  jellegű (vérkeringés és a pajzsmirigy) tíz meridián pedig közvetlenül a szervekhez rendelhető. A meridiánokat az egyszerűség kedvéért olyan elektronikus vezetékhez hasonlítom, amiknek meghatározott pályájuk van. Ezek a pályák kb. 3-5 mm-rel a bőrfelszín alatt futnak és meghatározott pontokon kilépnek a bőrfelszínre. (akupunktúrás pontok) A szerveink a nap folyamán periodikusan váltják egymást. Minden második órában egy másik csatornát, ezzel együtt másik belső szervünket jár át intenzívebben a csí.
Hogy miért is érdekes ez nekünk?
Az energiaáramlás felborulásakor energiablokkok keletkeznek a testünkben, melyek betegségekben, érzelmi zavarokban, pszichoszomatikus panaszokban és/vagy rossz közérzetben nyilvánulnak meg.  A nap folyamán hirtelen fellépő megmagyarázhatatlan fáradtság, az álmatlan éjszakák, a meggyengült immunrendszer, az allergiák mind-mind jelei az energiaáramlás  kiegyensúlyozatlanságainak. 
A Szervóra alkalmazásával tudatosan szabályozhatjuk a csí áramlását, így könnyebb eligazodnunk, hogy melyik órában melyik szervünket gyógyítsuk, eddzük, pihentessük. 

A kiegyensúlyozott meridiánok elősegítik a testünk természetes öngyógyulását. 

 Minden szervet az aktív óráiban érdemes stimulálnunk, táplálnunk, építenünk, a passzív időszakában pedig kímélnünk. 
szervoraakicsi.jpgA  kiválasztórendszerünk szakaszait külön hangsúlyoznám, hogy mélyebben megérthessük a belső óránk működését.
 
I. A kiválasztási szakasz (04:00- 12:00)

 A szervezetünk tisztuló periódusában első sorban folyadékok, teák és gyümölcsök fogyasztása javasolt. Ideális reggel a gyümölcsös  zöldturmix. Ha többféle gyümölcsből készítjük lehetőleg használjunk valamilyen erjedést gátló fűszert, megfelel erre a célra a fahéj és a kurkuma.
"A GYÜMÖLCS FRISSÍT"

II. A táplálékfelvétel időszaka (12:00-20:00)

Ekkor minél változatosabb és tápanyagdúsabb zöldség illetve gabonaételeket  fogyaszthatunk ügyelve arra, hogy estefelé a szervezet emésztési ritmusa lassul. Vacsorára a helyes étrend párolt vagy nyers zöldségekből áll. A magasabb szénhidrát tartalmú ételeket estefelé 16:00 után már nem javasolt fogyasztani, mert  a szervezetünk teljes mértékben nem tudja feldolgozni csak salak anyagként elraktározza. A gabona ételek fogyasztására a legideálisabb az ebédet választani.
"A GABONA TÁPLÁL, A ZÖLDSÉG TISZTÍT

III. A beépülés időszaka (20:00-04:00)

Ekkor már lehetőleg ne fogyasszunk semmit, ha nagyon éhesek lennénk esetleg almát, vagy zellerszárat rágcsálhatunk, ihatunk gyógyteákat, friss zöldséglevet ezzel támogatva a méregtelenítésünket. 

A kínai szervóra

1 és 3 óra között:
A máj teljes erővel végzi a méregtelenítő folyamatait, a terhelése óriási. A szervezet teljesítőképessége ebben az időszakban a legalacsonyabb. A testhőmérsékletünk  minimálra csökken, a szív és a tüdő kapacitása szintén esik, a szervezet pihenést igényel.
Mindenképp mellőzd az alkohol, vagy más káros anyagok használatát ebben az időszakban.
3-5 óra között:
A tüdő aktívvá válik, elkezdődik a nap. Ugyanebben az időszakban keletkezik a férfiaknál a legtöbb nemi hormon.
Ha szteroidos gyógyszereket kell szedned, ekkor érdemes, mert ilyenkor a legalacsonyabbak a mellékhatások. 
5-7 óra között:
Ekkor működik a legaktívabban a vastagbél. A tisztulás és a székletürítés ilyenkor a legkönnyebb. Kifejezetten ártunk magunknak  ebben az időszakban az élvezeti szerekkel (kávé, cigaretta, alkohol), ugyanis az erek jobban szűkülnek. 
7-9 óra között:
A gyomor leginkább terhelhető időszaka, ilyenkor érdemes meginni a reggeli turmixot, hiszen ilyenkor termelődnek a cukor emésztésére alkalmas savak, lehetőleg bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelivel indítsuk a napot. A kásák ideális reggelik, nem gátolják a kiválasztási folyamatot.
Állítólag ezekben az órákban van a legkisebb mellékhatása a védőoltásoknak.
9-11 óra között:
Lép, hasnyálmirigy ideje, az idegrendszer teljesítőképessége ekkor van a maxon. A beérkező információ elraktározása könnyű. A testhőmérsékletünk optimális.
11-13 óra között:
Szívciklus csúcspontja. A fizikai teljesítőképességünk ilyenkor a legmagasabb. Célszerű ilyenkor valamilyen testmozgást végezni, sportolni. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, a szervezetünk készen áll az ebéd elfogyasztására.  Dél és 1 óra közt zuhan a szellemi képességünk, mert a szervezet az emésztésre összpontosít.
Az epeproblémákra írt gyógyszereket 13:00 körül a legcélszerűbb bevenni.
13-15 óra között:
Lassul a vérkeringés, az energiák a  vékonybélre összpontosulnak, ebben az időszakban a vékonybél a legaktívabb szervünk, ekkor zajlik az emésztés. Ugyanakkor csökken a fájdalomérzékelésünk is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz vagy a testünk fájdalmának enyhítését szolgáló kezelésre menni.
15-17 óra között:
A húgyhólyag ideje, ezért fogyasszunk lehetőleg  minél több cukor- és alkoholmentes folyadékot.  A szervezetünk kiüríti a méreganyagokat,  fizikai és szellemi teljesítőképességének a délutáni csúcspontjához ér,  tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk.
A savkötő gyógyszerek bevételére alkalmas időpont.

17-19 óra között:
A vese aktivitásának a csúcspontja, ne terheljük a szervezetünket zsírokkal, cukrokkal sókkal és mérgező anyagokkal, Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, érdemes egy könnyű vacsorát elfogyasztani, jógázni és pihenni.
A gyomorfekélyre szedett gyógyszerek ilyenkor fejtik ki leginkább a hatásukat

19-21 óra között:
A keringés, a szívburok  legaktívabb ideje, a szervezet funkciói lassulnak, felkészülnek az éjszakai pihenőre. Ilyenkor már lehetőleg ne étkezzünk, maximum egy könnyű salátát, mert nem dolgozza fel a szervezetünk reggelig. Nem véletlenül olyan könnyű hízni az esti evésekkel.
A gyomorfekélytől szenvedők ilyenkor még beszedhetik a gyógyszerüket.
21-23 óra között:
A Hármas melegítő időszakában fontos, hogy pihenjünk. Ez az az időszak amikor a testünk és lelkünk nyugalomra vágyik, teljesítőképességünk lecsökken, most van a legpihentetőbb alvás ideje. Ne végezzünk se testi, se szellemi aktív munkát. A "hármas melegítő"  azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei harmonikusan együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutott, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa.
Fontos, hogy ne dohányozzunk, ne együnk és valóban pihenjünk!

23-1 óra között:
Az epehólyag aktív ideje, ilyenkor a a legnehezebb az epegörcsöt csillapítani. Fontos, hogyha nem is alszunk ebben az időszakban, igyekezzünk megteremteni a csendet magunk körül, a békét és a nyugalmat.
meridian.JPG

A mai rohanó világban sajnos nem egyszerű követni a belső óránk működését, mégis úgy gondolom, célszerű lenne figyelembe vennünk szerveink ciklikus működését a napi beosztásunk kialakításánál.


Források:
Kim da Silva-Helyes táplálkozás a megfelelő időpontban
Ferencsik István-Természetes életmód sorozata
Szatmári Nóra-Holddiéta
Harvey és Marilyn Diamond-Testkontroll
Benedek István-Mandragóra I-II.