Ciabattát gyorsan, egyszerűen!

Szeretek házilag elkészíteni mindent, beleértve a kenyereket is. 
Felejtsd el a fehér lisztet!
Le a felesleges adalékanyagokkal! 

Egyik kedvencem a ciabatta, mert hiper gyorsan megsül, látványos, a kérge ropog, belül pedig pihe-puha, levegős. Kiváló bruschetta alap.

Szükséged lesz hozzá:

♥ 1/2 kg lisztkeverékre 
(ez nálam elég változatos, most 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, 10 dkg fehér tönkölylisztet, 10 dkg rozslisztet és 10 dkg rizslisztet használtam)
♥ fél kocka élesztőre
♥ csipet cukorra
♥ kb 4 dl langyos vízre (ez nem törvény, minden liszt máshogy veszi fel a vizet, látod, hogy mennyi kell)
♥ 1 ek sóra
♥ fűszerekre ízlés szerint (kakukkfű, rozmaring, őrölt kömény, bors, bazsalikom)
magokra (lenmag, szezámmag)
♥ 2 ek burgonyapehelyre
♥ olívaolajra
♥ és bármire amivel még feldobnád... én most olajbogyót aprítottam bele, de csak a képzeleted szabhat határt! ♥ Gazdagítottam már reszelt répával, "sajtkockákkal", aszalt paradicsommal és aprított dióval is.

A procedúra

♥ Öntsd a lisztkeveréket egy kelesztőtálba, szórd rá a cukrot, morzsold rá az élesztőt és adj hozzá egy kis langyos vizet, hogy felfusson, ha ez megtörtént dagaszd meg a tésztát. Lágy, de formálható massza a cél. Nem baj, ha ragadós. 
♥ Takard le és tedd félre langyos helyre kelni. 
♥ Ha megkelt a tészta, kapcsold be a sütőt max fokozatra (250 °C-ra). Lisztezett munkalapon formáld  a tésztát hengerré, hempergesd lisztbe és ízlés szerint tekerd-csavard, szórd meg magokkal, fűszerekkel vagy csak egyszerűen csak sóval. Ahogy Neked tetszik.
♥ Tepsibe téve pihentesd még további 10 percig, had  duzzadjon.
Az elkészítés titka abban rejlik, hogy a ciabatta-t mindenképp forró sütőbe kell betenni, majd amint rácsuktad a sütő ajtót, vedd lejjebb a hőfokot 200°C-ra. Munkánk ezzel véget is ért! 25-30 perc alatt megsül. Ennél tovább semmiképp sem ajánlatos a sütőben hagyni, megéghet, kiszáradhat.

Tipp: Ebből a tésztából ízletes zsemléket is készíthetsz. ;)

dsc02218.JPGolajbogyosciabatta.gif
Sok sikert az elkészítéséhez.
Várom a véleményeteket itt kommentben és a FB oldalon egyaránt. 
☾ॐ ☯ ☮ ☽