Kichari ahogy mi szeretjük

-Az egyik kedvenc eledelem a... Kichari!!
-Jobbulást!
-Félreértés ne essék  Kichari (ejtsd Kitri)  egy Ayurvédikus ősi gyógyító egytálétel megnevezése, ami mung babból és basmati rizsből áll.  

Srila Prabhupád szerint " Egy tál kitri és egy kis joghurt egy szegény ember és egy király számára is tökéletesen kiadós lakoma"
Nos a joghurttal ha nem is értek egyet, viszont a Kichari pozitív hatásait a saját bőrömön is megtapasztaltam.

A kitri gyakorlatilag tökéletes étel, hiszen megtalálható benne minden olyan tápanyag, amire szükségünk van.  Vitalizál, harmonizálja az egészséget, mely tulajdonságai miatt  Indiában már mintegy 10 000 éve sikeresen alkalmazzák.

Mik is ezek az áldott hatások?

✔ tehermentesíti az emésztőrendszert
 ✔ stabilizálja a vércukorszintet
 ✔ erősíti az immunrendszert
 ✔ méregtelenít
✔ energetizál, fiatalít
✔ fogyókúrás, hiszen megszabadít a ránk rakódott salakoktól
 

A Kichari elkészítésére van számtalan variáció, a tradicionális Indiai recept szerint basmati rizsból és mungóbabból áll 1:1 -es arányban. 

Imádom a mungóbabot, mert nem csak irtó finom, hanem egészséges, (ITT olvashatsz róla bővebben), nem utolsó sorban pedig  az egyik leggyorsabban megemészthető babféle.

Nem viccelek!  Mi a következő recept után még a tányért is kinyaltuk! 

Összetevők:

♥ egy csésze barnarizs
♥ egy csésze zöld mungóbab
♥ 2 nagy paradicsom
♥ 2 cm gyömbér
♥ 2 ek kókuszolaj
♥ 2 kk kurkuma
♥ 1 kk római kömény
♥ 1 kk garam masala
♥ 1 kk fekete mustármag
♥ tiszta só
♥egy kk csilipor
♥ 1-2 gerezd fokhagyma
♥ vegamix
♥víz

Készítés:

A mungóbabot mosd át, majd tedd fel főni a kurkumával megsárgított vegamixes bő vízbe a barna rizzsel együtt. A víz, ha kása állagúra szeretnéd az ételt, legyen a rizs mennyiségének  az ötszöröse. 
♥ Amikor már szétesett a bab és puhul a rizs, fogj egy serpenyőt, olvaszd fel benne a kókuszolajat és pirítsd meg benne az egész fűszereket a következő sorrendben: először a gyömbért, majd add hozzá a csilit, a római köményt,  masalát, a zúzott fokhagymát majd legvégül a mustármagot. A mustármag pattoghat, így keverd össze gyorsan, majd tedd rá az apró darabokra vágott paradicsomot és forgatva pirítsd pár percig tovább, amíg a paradicsom el nem vegyül a fűszerekkel. 
♥Csorgasd a mungóbabra paradicsomos keveréket és főzd a barnarizs puhulásáig.

Feltétnek mi fűszeres sült cékla és pasztinák hasábokat fogyasztottunk.

Persze ezt is roppant egyszerűen készítettem el:

♥Egy tálban összekevertem 1:1 arányban olvasztott kókuszolajat  és teriyaki szószt borssal, őrölt köménnyel, frissen szedett apróra vágott kakukkfűvel és curryfűvel. 
Megfürdettem benne a zöldségszeleteket és ropogósra sütöttem 200°C-on 25 perc alatt. 

kitriiii.gif